Voor de Militaire Courant die in juni 2018 is verschenen interviewden wij Ank Bijleveld, minister van Defensie.
Geachte mevrouw Bijleveld, u bent sinds oktober vorig jaar minister van Defensie. We hebben in de media kunnen volgen dat u de tussenliggende tijd gebruikt heeft om met verschillende onderdelen van de krijgsmacht kennis te maken. Wat heeft u bij al die bezoeken op u persoonlijk het meeste indruk gemaakt?
Militairen beschikken over een bijzonder DNA, ze zijn uit een bepaald hout gesneden. Of je nu bij de marine, landmacht, luchtmacht of marechaussee komt, het valt me op hoe gedreven ze zijn. Ze willen heel graag doen waarvoor ze in dienst zijn gekomen, waarvoor ze opgeleid zijn. Ondanks dat er jarenlang is bezuinigd en zij daarvan echt de gevolgen hebben ondervonden en nog steeds ondervinden: ze staan er als het nodig is. Ik ben daarom blij dat we kunnen zeggen dat het straks echt beter wordt.
Kortom; de gedrevenheid. Daar ben ik het meest van onder de indruk.
Uw vader is beroepsmilitair geweest. Net voor uw benoeming tot minister maakte u melding van ‘tips and tricks’ die van hem had ontvangen. Heeft u daar de afgelopen maanden baat bij gehad?
Ja, ik heb natuurlijk een paar adviezen van hem ter harte genomen. Een advies wat ik al in de praktijk heb gebracht, is dat je door de hele organisatie heen moet weten wat er leeft en dat je in Den Haag niet automatisch alles te horen krijgt. Daarom hebben de staatssecretaris en ik bijvoorbeeld over de inrichting van de krijgsmacht gesprekken gevoerd met militairen van laag tot hoog, uit het hele land. Alleen door goed te luisteren kun je weten waar echt behoefte aan is. We hebben hier ons voordeel mee gedaan in de Defensienota. Het is en blijft nodig steeds het gesprek aan te gaan.
Defensie staat voor een enorme opgave voor wat betreft het wegwerken van allerlei achterstanden, zowel op personeel als op materieel gebied. Daarnaast moet er ook geïnvesteerd worden in de Krijgsmacht van de toekomst, zoals ook in de Defensienota staat omschreven. Er zijn vele duizenden mensen nodig om de klus te klaren en dat terwijl de arbeidsmarkt al flink onder druk staat. Wat is voor u het meest krachtige argument om jongeren te overtuigen om bij Defensie te gaan werken?
Bij Defensie draag je bij aan een hoger doel dat ons allemaal verbindt: je zet je in voor onze vrede, veiligheid en vrijheid. Je beschermt wat ons dierbaar is. Om daartoe in staat te zijn, moet je bereid zijn het beste uit jezelf te halen. Je skills, je vakmanschap, je mentale kracht, je doorzettingsvermogen, je conditie; bij Defensie leren we je die eigenschappen naar een hoger niveau te tillen. Het maakt bovendien dat je na je carrière bij Defensie van grote waarde bent op de arbeidsmarkt. Bij Defensie leer je enorm veel, daar heb je de rest van je leven profijt van. En als je dat niet genoeg vindt, het is geweldig afwisselend werk.
Recentelijk was in het nieuws dat Rusland zijn defensiebegroting naar beneden heeft gebracht. Gaat het hier om nepnieuws? Want als Rusland minder gaat besteden, is het dan niet een raar signaal indien wij als Nederland en NAVO juist meer gaan investeren?
Nee, geenszins. Deze investeringen zijn hard nodig en zijn pas een beginstap.
Defensie heeft drie hoofdtaken: bescherming van het eigen en bondgenootschappelijke grondgebied, inclusief het Caribisch deel van het Koninkrijk; bescherming en bevordering van de internationale rechtsorde en stabiliteit; en ondersteuning van civiele autoriteiten bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp, zowel nationaal als internationaal.
Dit doen we in een wereld die onveiliger wordt en die continu verandert. Dreigingen zijn complex, divers en onvoorspelbaar. We hebben als handelsnatie belangen over de hele wereld. Onveilige situaties, waar ook ter wereld, kunnen negatieve invloed hebben onze manier van leven.
De afgelopen decennia is er alleen maar bezuinigd op defensie, terwijl de dreigingen de laatste jaren alleen maar zijn toegenomen, ook vanuit Rusland. In die zin was het niet de vraag of er meer geld naar Defensie ging, maar hoeveel. Met een investering oplopend tot 1,5 miljard euro per jaar kunnen we een goede stap maken. Verdere investeringen zijn nodig om aan de capaciteitendoelstellingen van de NAVO te voldoen.‘
We hebben veteranen in het verleden tekort gedaan.’ Dat zei u afgelopen april bij een evenement over veteranenzorg. Wat defensie nog meer doen voor de veteranen? En wat kunnen wij als samenleving, maar ook als individu hier in betekenen?
Het uitzenden van militairen is een zware verantwoordelijkheid. Het is onze plicht goed voor hen te zorgen. Ook als ze weer terug zijn. Helaas hebben we in het verleden onze veteranen te kort gedaan. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Indië-veteranen, maar ook recenter aan Dutchbat III. Mede doordat de Indië-veteranen hier aandacht voor hebben gevraagd is in de loop der tijd een volwaardig veteranenbeleid ontstaan. Er is daarom een speciale veteranenwet die dat allemaal regelt.
Tegenwoordig krijgen onze veteranen goede zorg en verdienen zij onze erkenning en waardering. Als samenleving kunnen we onze waardering nog meer laten zien. De mannen en vrouwen vochten tenslotte voor onze vrijheid.
De jaarlijkse Veteranendag is een mooi moment om de waardering voor veteranen te laten zien.
Dit artikel is afkomstig uit de Militaire Courant die in juni 2018 is verschenen.
Foto’s: Ministerie van Defensie

http://www.novini.nl/defensie-flatert-voort/
https://nos.nl/artikel/2237803-ik-vecht-tegen-een-systeem-dat-eindeloos-geld-geduld-en-mensen-heeft.html
Zegt genoeg lijkt me
Ze is niet op de hoogte wat er speelt onder Dutchbat 3 veteranen ..