Museum in de kijker: Airbornemuseum Hartenstein

In deze webserie lichten we elke keer een museum uit dat de Militaire Courant verspreidt. Na een tijd zonder bezoekers kunnen ze een steuntje in de rug wel gebruiken, maar vooral heeft elk militair museum een bijzondere collectie of rondleiding die de moeite waard is. Als je alle musea achter elkaar zet, heb je genoeg tips voor een hele vakantie plezier!

In het Airbornemuseum Hartenstein in Oosterbeek, vlakbij Arnhem, leer je alles over de Slag om Arnhem. Het museum is gevestigd in het oude hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens deze slag en heeft een uitgebreide collectie wapens, kleding en andere historische attributen. Door middel van een groot aanbod interviews, foto’s en video’s brengt het Airbornemuseum je terug naar 1944 en beleef je de Slag om Arnhem van dichtbij. Naast de geallieerde en Duitse kant van het verhaal, wordt ook de betrokken burgerbevolking uitgelicht. Op deze manier wil het museum laten zien dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

Begin 2020 is het museum volledig vernieuwd en o.a. de vaste presentatie is onder handen genomen. In deze tentoonstelling wordt van dag tot dag verteld wat er gebeurde tijdens de Slag om Arnhem, van de luchtlandingen op de heide tot aan de evacuatie over de Rijn. Ook is er een nieuwe kindertentoonstelling: Waterschapsheuvel. Hier kunnen kinderen het wereldberoemde verhaal van de Britse schrijver Richard Adams in het echt beleven. Richard Adams vocht mee bij operatie Market Garden en heeft zijn boek gebaseerd op zijn eigen oorlogservaringen. Het boek is ook op Netflix te zien in de vorm van de serie Waterschapsheuvel.

Naast de bovenstaande tentoonstellingen, heeft ook De Airborne Experience heeft een indringender karakter gekregen. Er zijn drie nieuwe scènes toegevoegd die de bezoekers nog meer betrekken in de operatie van september 1944.

Het museum is elke dag open, vooraf een tijdslot reserveren is verplicht.

Buitenaanzicht Airbornemuseum

Bezoek ook de dependance Airborne at the Bridge. Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.

John Frostbrug

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.