Museum in de kijker: Bevrijdingsmuseum Zeeland

In deze webserie lichten we elke keer een museum uit dat de Militaire Courant verspreidt. Na een tijd zonder bezoekers kunnen ze een steuntje in de rug wel gebruiken, maar vooral heeft elk militair museum een bijzondere collectie of rondleiding die de moeite waard is. Als je alle musea achter elkaar zet, heb je genoeg tips voor een hele vakantie plezier!

Deze keer het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Het grootste museum van de provincie neemt je mee naar de Tweede Wereldoorlog in Zeeland. Naast het museumgebouw is ook een themapark van 3 hectare, waarin je de Slag om de Schelde beleeft. Het strandje (met bunker in de buurt) is zelfs als oefening aangelegd door de genie. In het Bevrijdingsmuseum zijn vele vrijwilligers actief die je graag meer vertellen!

Bovenaanzicht

Het verzamelen van de collectie begon al in de jaren 1970, toen mensen oorlogsmateriaal opruimden. Door de decennia heen bleven anderen hun objecten afgeven en in 2009 werd uiteindelijk het museum geopend. In de afgelopen jaren was een transformatie nodig: het museum werd een heus Bevrijdingspark. De opening vond plaats op 25 oktober 2019, precies tien jaar na het eerste museum en bovendien exact 75 jaar na de bevrijding van de regio door de geallieerde troepen. 

Tijdens de heropening

Maandelijks wordt een object met een verhaal uitgelicht, in juli is dat het koektrommeltje van de familie Anthonise.

 Bevrijdingsmuseum Zeeland is van april t/m augustus geopend van dinsdag t/m zaterdag; in de wintermaanden beperkter open. Boek vooraf je tickets!

 www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl

2 gedachten over “Museum in de kijker: Bevrijdingsmuseum Zeeland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.