Museum in de kijker: Bunker Museum IJmuiden

In deze webserie lichten we elke keer een museum uit dat de Militaire Courant verspreidt. Na een tijd zonder bezoekers kunnen ze een steuntje in de rug wel gebruiken, maar vooral heeft elk militair museum een bijzondere collectie of rondleiding die de moeite waard is. Als je alle musea achter elkaar zet, heb je genoeg tips voor een hele vakantie plezier!

Deze keer het Bunker Museum in IJmuiden. Het museum bestaat uit 6 grotendeels ondergrondse bunkers, verscholen in een hoek van de oorspronkelijke Kust Artillerie positie Heerenduinen. Vanuit deze positie werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de IJmuidense havenmonding verdedigd en daarmee ook de toegang tot de haven van Amsterdam.

Loop door een loopgraaf, bekijk een bunker met luchtafweergeschut (FLAK) en ervaar het Duitse soldatenleven in de Tweede Wereldoorlog. In het Seehundpaviljoen vind je de restanten van een gestrande Duitse onderzeeƫr, die tegen Britse kanonneerboten vocht.

Restanten van een onderzeeƫr in het Seehundpaviljoen


Het Bunker Museum biedt ook verschillende rondleidingen aan. Onder leiding van een gids ga je bunkers in, en ook is er een rondleiding beschikbaar voor degenen die dat niet willen. De buitenrondleiding is op vrijdagavond of zondagmiddag. Boek wel van tevoren tickets via de website!

Buitenrondleiding:
Gemiddelde tijdsduur: 02:00 uur
Rondleiding langs en door de bombestendige geschuts- en vuurleidingsbunkers van kustbatterij Heerenduin en luchtdoelbatterij Olmen. Neem een zaklamp mee. Geen bezoek aan het museum inbegrepen.

Openingstijden: eerste en derde zondag van april t/m oktober van 11.00 uur tot 17.00 uur (kassa open tot 16.00 uur).
www.bunkermuseum.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.