Museum in de kijker: Fort Kijkduin

In deze webserie lichten we elke keer een museum uit dat de Militaire Courant verspreidt. Na een tijd zonder bezoekers kunnen ze een steuntje in de rug wel gebruiken, maar vooral heeft elk militair museum een bijzondere collectie of rondleiding die de moeite waard is. Als je alle musea achter elkaar zet, heb je genoeg tips voor een hele vakantie plezier!

Fort Kijkduin is een Napoleontisch fort uit 1811 in het dorp Huisduinen in de Noord-Hollandse plaats Den Helder.
Het imposante fort is opgesplitst in een historisch museum en een Noordzee-aquarium. Het aquarium van Fort Kijkduin had als eerste in Nederland een ‘doorlooptunnel’; een 12 meter lange tunnel waar bezoekers onder water konden lopen en je jezelf werkelijk onder water kan begeven. De thematiek van het aquarium is volledig toegespitst geweest op het leven in de Noordzee. Doordat er in de twee beuken in het fort meerdere kleine aquaria ingericht zijn, ontstaat een goed beeld van bijvoorbeeld het getij, het leven van een paling en de schutkleuren van roggen. Ook het indrukwekkende skelet van Chris de Potvis hangt pas gerestaureerd op zijn plek.

Het is een bijzondere plek waar Fort Kijkduin is gevestigd: het uiterste noordwestelijke puntje van het vasteland, pal aan zee en het strand. Hier staat ‘paal 0’, de plek waar de Noordzee overloopt in de Waddenzee. Daarom komt niet alleen de Noordzee ter sprake, maar ook vismigratie naar de Waddenzee. In beide gebieden komen de in het aquarium gehouden soorten voor. Een bezoek aan het aquarium is een spannend avontuur, waarbij je de vissen niet alleen kunt bekijken, maar ook mag voeren! (zolang de voorraad strekt)

Het museum richt zich op de militaire geschiedenis van Den Helder van de laatste 200 jaren. Hoe is de Stelling van Den Helder tot stand gekomen? Wat gebeurde er in de andere forten? Welke troepen waren hier vroeger gelegerd? Je ontdekt niet alleen de geschiedenis van dit fort, maar ook die van de Stelling Den Helder.

Uitgekeken in het fort? Sinds deze zomer is voor het eerst het terras aan zee open! Met uitzicht op de Grafelijkheidsduinen, De Noordzee en de Waddenzee, Zandplaat de Razende Bol en Texel is het hier heerlijk zitten. Met een 270 graden view is het zicht op de omgeving fenomenaal. Fort Kijkduin is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 in de zomertijd en van 11:00 tot 17:00 in de wintertijd. Kijk op de website www.fortkijkduin.nl voor actuele informatie en activiteiten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.