Museum in de kijker: Fries Museum

In deze webserie lichten we elke keer een museum uit dat de Militaire Courant verspreidt. Na een tijd zonder bezoekers kunnen ze een steuntje in de rug wel gebruiken, maar vooral heeft elk militair museum een bijzondere collectie of rondleiding die de moeite waard is. Als je alle musea achter elkaar zet, heb je genoeg tips voor een hele vakantie plezier!

In het Fries Museum in Leeuwarden sta je oog in oog met de geschiedenis en het leven van Friesland. In hetzelfde gebouw huisvest het museum het Fries Verzetsmuseum, dat middels onder meer persoonlijke verhalen ingaat op de Tweede Wereldoorlog.

Oog in oog met de oorlog
Ter ere van ‘Nederland 75 jaar vrij’ is er t/m 3 januari 2021 een tentoonstelling te zien die aansluit op het landelijke project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Voor de expositie Oog in oog met de oorlog werkte het Fries Museum samen met Tresoar, het Fries Film Archief en Historisch Centrum Leeuwarden. De foto’s worden aangevuld met amateurfilms die het Fries Film Archief speciaal voor deze tentoonstelling selecteerde. Sommige films en foto’s zijn in het geheim en met gevaar voor eigen leven geschoten. In de tentoonstelling wordt een speciale ruimte ingericht voor hedendaagse projecten en ontmoetingen met getuigen en experts.

Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland in Friesland beleefden. Verzet en vervolging, maar geen hongerwinter. Wel vluchtelingen en mensen die van heinde en verre melk en voedsel kwamen halen. Verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd. In de tentoonstelling ervaar je hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal brengen de oorlog heel dichtbij. 
Centraal staan onderwerpen als de luchtoorlog boven Friesland, het verzet tegen de bezetter en het onderduiken. Er is speciale aandacht voor de spectaculaire Overval van het Friese verzet op het Huis van Bewaring in Leeuwarden. 

Het museum beheert een collectie van ruim 100.000 objecten. De verzameling heeft een grote regionale betekenis. Legerschoenen, pistolen, een stukje zeep, een reep chocola. Documenten, foto’s en indringende  filmfragmenten. Samen met vele andere objecten vormen zij de basis voor afwisselende presentaties die de verhalen uit en over de oorlog in Friesland vertellen.

Open op dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00.
Het museum heeft een beperkte dagelijkse capaciteit en raadt daarom aan het museum alleen te bezoeken met een online ticket, dat vooraf gereserveerd kan worden via friesmuseum.nl/tickets

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.