Museum in de kijker: het Kazemattenmuseum

In deze webserie lichten we elke keer een museum uit dat de Militaire Courant verspreidt. Na een tijd zonder bezoekers kunnen ze een steuntje in de rug wel gebruiken, maar vooral heeft elk militair museum een bijzondere collectie of rondleiding die de moeite waard is. Als je alle musea achter elkaar zet, heb je genoeg tips voor een hele vakantie plezier!

In het Kazemattenmuseum te Kornwerderzand vertelt men het verhaal van de meidagen van 1940 op de Afsluitdijk. Enkele kilometers uit de Friese kust liggen de beroemde kazematten van Kornwerderzand. Dit is de enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten zo’n 17.000 Duitsers tegen te houden. Een verhaal om trots op te zijn! Een verhaal wat niet mag worden vergeten.  

Het bijzondere van het Kazemattenmuseum is dat zowel de gebouwen (de 17 zware kazematten, de wachtlokalen en de Duitse bunker), als de verhalen en exposities, samen het museum vormen. En dit alles op een unieke locatie, aan de kust, op de scheidslijn van het IJsselmeer en de Waddenzee. 

Naast het verhaal van de meidagen van 1940 ontdekt de bezoeker in het museum onder andere veel over de Afsluitdijk, het leven in de kazematten, het verzet in de omgeving, de bevrijding en de Koude Oorlog. Zo worden de historische gebeurtenissen op deze plek levend gehouden. Er worden onder meer rondleidingen, onderwijsprogramma’s, (kinder)activiteiten en lezingen aangeboden.

Daarnaast is het doel deze voormalige verdedigingswerken in stand te houden. In de afgelopen jaren heeft het museum bijvoorbeeld grote delen kunnen herinrichten met steun van o.a. het VFonds.  

Koop je kaarten vooraf! Het museum is geopend van donderdag t/m zondag.

Het verhaal van kapitein Boers 

Christianus Franciscus Johannes was tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940  commandant over de zeer moderne Stelling Kornwerderzand. Boers had het commando over ca. 250 man die in diverse zware betonnen kazematten waren ondergebracht. Het complex had een groot aantal bunkers met mitrailleurs en licht geschut. De verdediging van de open dijk en de maritieme naderingszone was de enige taak van het detachement waar Boers het bevel over voerde.  
Op 13 mei 1940 openden Duitse troepen het vuur op de stelling. Vervolgens zonden de Duitsers verkenners en stoottroepen op fietsen de Afsluitdijk op. Boers wachtte rustig af tot de Duitsers op circa 800 meter waren genaderd en liet toen vuur uitbrengen uit kazemat VI. Vervolgens werden de vluchtende Duitsers vanuit kazemat II onder vuur genomen. Na anderhalf uur was de strijd voorbij; er volgden verder geen Duitse aanvallen meer. Boers was zo euforisch over het met succes afslaan van de Duitse aanval dat hij op  14 mei voorstelde een tegenaanval te lanceren om Friesland schoon te vegen. Een dag later capituleerden de Nederlandse strijdkrachten echter. 
Na de capitulatie ging Boers bij het verzet. Hij werd lid van de Ordedienst (OD). Deze organisatie werd vrijwel geheel geleid door (oud-)officieren. In het voorjaar en zomer 1941 volgde een reeks arrestaties binnen de OD, naar aanleiding van een succesvolle Duitse infiltratie in de organisatie. Kapitein Boers werd gevangen gezet en naar concentratiekamp  Sachsenhausen overgebracht. Daar werd hij op 3 mei 1942 geëxecuteerd. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.