Museum in de kijker: Huis Doorn

In deze webserie lichten we elke keer een museum uit dat de Militaire Courant verspreidt. Na een tijd zonder bezoekers kunnen ze een steuntje in de rug wel gebruiken, maar vooral heeft elk militair museum een bijzondere collectie of rondleiding die de moeite waard is. Als je alle musea achter elkaar zet, heb je genoeg tips voor een hele vakantie plezier!

Museum Huis Doorn is gelegen in een prachtig kasteel te Doorn. Na de Duitse nederlaag van de Eerste Wereldoorlog is de Duitse keizer Wilhelm II naar dit kasteel gevlucht, waar hij heeft gewoond van 1920 tot zijn dood in 1941.

De garage
Het kasteel is intact gebleven met de oorspronkelijke inrichting. De achttien vertrekken verdeeld over drie verdiepingen waar de Duitse ex-keizer is ondergebracht is niet het enige wat in het museum te zien is.  

De oude garage van Wilhelm II is omgebouwd tot tentoonstellingspaviljoen met een glazen aanbouw die tegen de garage aan staat. In deze voormalige garage wordt met de permanente tentoonstelling ‘Tussen twee vuren’ aan de hand van vijf thema’s ingegaan op de Nederlandse neutraliteit tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze vijf thema’s zijn: Vier jaar paraat, De publieke opinie, Hongerlijders en oorlogswinstmakers, Burgervluchtelingen en geïnterneerde soldaten en Rood versus Oranje.
In de glazen aanbouw wordt ruimte gegeven aan verschillende exposities waarbij de jaren van de Eerste Wereldoorlog worden gespiegeld aan actuele gebeurtenissen.

Dit is niet het enige wat er te zien is over de Eerste Wereldoorlog in Huis Doorn. In het poortgebouw van het museum is het Eerste Wereldoorlog-kenniscentrum gevestigd. Hier zijn veel boeken en foto’s te bezichtigen, waarvan er veel uit de periode 1914-1918 komen. Een deel van deze boeken is beschikbaar gesteld door bruikleen van de Western Front Association Nederland en een deel komt uit de Eerste Wereldoorlog-bibliotheek van het museum zelf. Op woensdagen zijn hier ook vrijwilligers aanwezig die in het onderwerp gespecialiseerd zijn en bezoekers kunnen helpen.
Naast deze boeken over de Eerste Wereldoorlog biedt het kenniscentrum ook plaats aan de bibliotheek van Wilhelm II.

Het museum is deels online te zien op de site. Ook is er de gratis app izi.TRAVEL beschikbaar, die tijdens de tentoonstelling in de oude garage te beluisteren is.

Huis Doorn is van dinsdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 open.
Het museum raadt aan voor uw bezoek tickets te kopen. U kunt dan een tijdslot reserveren waarin u het museum kunt bezoeken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.