Museum in de kijker: Marechausseemuseum

Omdat de musea al heel lang zonder bezoekers zitten en de bezoekers zelf niet meer weten wat er in het museum te zien is, weer een ‘museum in de kijker’! Zodat u straks zin heeft om de tentoonstellingen in bijvoorbeeld het Marechausseemuseum te bezichtigen.


Het Marechausseemuseum in Buren is een museum dat over grenzen gaat. De grenzen die door de marechaussee iedere dag voor onze veiligheid bewaakt worden, maar ook de grenzen die individuen voor zichzelf stellen.  

Nu te zien: Marechaussees van Oranje 
Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog telt de Koninklijke Marechaussee ruim twaalfhonderd man. Een kwart van hen ontkomt in de meidagen van 1940 naar Engeland. De in Nederland gebleven marechaussees staan voor een dilemma: werken onder de Duitse bezetter of opstappen?  

Zij aan zij 
Sinds veertig jaar werken er vrouwen in operationele dienst voor de Koninklijke Marechaussee. In de tentoonstelling ‘Zij aan zij’ aandacht voor de hobbels die deze eerste vrouwen moesten nemen.  

Memento Mori 
Een derde nieuwe ruimte is de bezinningsruimte. De bezoeker kan in deze ruimte stilstaan bij de ultieme offers die gebracht worden door hen die kiezen voor een leven in dienst van het vaderland, voor onze vrede en veiligheid.  

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.