Museum in de kijker: Museum de Bewogen Jaren ’39-’50

In deze webserie lichten we elke keer een museum uit dat de Militaire Courant verspreidt. Na een tijd zonder bezoekers kunnen ze een steuntje in de rug wel gebruiken, maar vooral heeft elk militair museum een bijzondere collectie of rondleiding die de moeite waard is. Als je alle musea achter elkaar zet, heb je genoeg tips voor een hele vakantie plezier!

Museum De Bewogen Jaren 1939-1950 exposeert veel over de thema’s vervolging en Nederlands-Indië. Met behulp van de Stichting Jacques De Leeuw en het Prins Bernard Cultuurfonds heeft het museum recentelijk de collectie aangevuld met materialen afkomstig van Stichting Leven Achter Prikkeldraad.

Ruimtefoto vanaf de entree

Er zijn veel bijzondere objecten te aanschouwen, zoals een kampjasje uit kamp Ommen met de letters SK: Straf Kommando. Dit jasje is gedragen door de heer A.K. van Leerdam uit Rotterdam die opgepakt is in de Biesbosch vanwege hulp in de ‘Pilotenlijn’ en zo in kamp Ommen terecht is gekomen. Eveneens bezit het museum enkele gesels uit fort Breendonk, een Duits concentratiekamp in België. In kamp Breendonk hebben een aantal Belgische gevangenen gezeten die in het verzet zaten en Nederlandse contacten hadden, bijvoorbeeld in relatie tot de pilotenreddingsroutes. Ook zijn er vele materialen uit de internerings- en werkkampen in voormalig Nederlands-Indië en Azië te zien. Deze collectie bestaat uit vele persoonlijke voorwerpen, gebruiksvoorwerpen gemaakt van afval, gecensureerde kampcorrespondentie, dagboekjes en tekeningen.

Een deel van de Nederlands-Indië-collectie

Normaliter organiseert Museum De Bewogen Jaren enkele lezingen per jaar over de oorlogsjaren. Iedereen is van harte welkom, indien mogelijk van tevoren aanmelden.

Veteranenpashouders krijgen korting. Schoolklassen kunnen het museum bezoeken en krijgen een arrangement.
Het museum is rolstoeltoegankelijk, alles is op de begane grond. Voor een hapje en een drankje heeft Museum De Bewogen Jaren een arrangement gesloten met café-restaurant De Bijenkorf en daarna kun je de omgeving verkennen met een wandel- of fietstocht die wordt verstrekt.
Meer informatie vind je op de website www.museumdebewogenjaren.nl, of mail John Meulenbroeks op info@museumdebewogenjaren.nl.

Franse uniformen uit 1940

Openingstijden
Donderdag tot en met zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur geopend.
In de periode december, januari en februari alleen geopend tijdens de Kerstvakantie (feestdagen uitgesloten) van dinsdag tot en met zondag. Openstelling voor groepen op afwijkende tijden op afspraak mogelijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.