Museum in de kijker: Museum Militaire Traditie

In deze webserie lichten we elke keer een museum uit dat de Militaire Courant verspreidt. Na een tijd zonder bezoekers kunnen ze een steuntje in de rug wel gebruiken, maar vooral heeft elk militair museum een bijzondere collectie of rondleiding die de moeite waard is. Als je alle musea achter elkaar zet, heb je genoeg tips voor een hele vakantie plezier!

Deze keer het Museum Militaire Traditie in Driebergen dat beschikt over een vaste collectie uniformen, foto- en filmmateriaal, documenten en andere voorwerpen. Dit materiaal wordt regelmatig gewisseld met in het depot opgeslagen materiaal zodat telkens op een andere manier getoond wordt hoe het er in werkelijkheid aan toeging in verre vreemde landen waar de Nederlanders waren gedetacheerd.

In de zomer is een vaste tentoonstelling begonnen waarin het museum extra aandacht besteedt aan de Vredesmissies: Van Korea t/m Afghanistan. Niet omdat die plaatsvonden in landen met een hoge zomertemperatuur, zoals Libanon, Sinaï of Cambodja (er waren juist erg koude winters) maar wel omdat die vredesmissies een belangrijke rol hebben gespeeld in de vermaatschappelijking van het Nederlandse leger.
Vanaf 1950 heeft Nederland zijn steentje bijgedragen aan verschillende vredesmissies, allemaal onder auspiciën van de Verenigde Naties. Missies waarin soms stevig gevochten werd. Neem Afghanistan, waar Nederlandse soldaten op leven en dood moesten vechten tegen de taliban. Extra interessant is het verhaal van Kolonel Jan Bor, Korea-veteraan, aan wie een aparte vitrine is gewijd. 

Verder loopt er een thema-expositie over de uniformering van de Koninklijke Marine en is de wisseltentoonstelling ‘Nederland 75 jaar bevrijd’ t/m 31 december 2020 te zien.

Veteranencafé
Elke tweede woensdag van de maand, vanaf 19:30 uur, vindt een veteranencafé plaats. wordt Het wordt georganiseerd door een werkgroep onder leiding van Nana Bies. Zo’n 25 à 30 veteranen bezoeken het maandelijks.

Let op: openingstijden zijn op woensdag van 9-17u en zaterdag van 13-17u. 
Bekijk de website van Museum Militaire Traditie voor meer informatie over komende tentoonstellingen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.