Museum in de kijker: Nederlands Vestingmuseum

In deze webserie lichten we elke keer een museum uit dat de Militaire Courant verspreidt. Na een tijd zonder bezoekers kunnen ze een steuntje in de rug wel gebruiken, maar vooral heeft elk militair museum een bijzondere collectie of rondleiding die de moeite waard is. Als je alle musea achter elkaar zet, heb je genoeg tips voor een hele vakantie plezier!

In Naarden, beroemd om zijn bijzondere stervorm, staat het Nederlands Vestingmuseum. Het museum ligt op bastion Turfpoort, een van de zes punten waar de stad haar vorm aan te danken heeft. Dit bastion ligt vol met kazematten, centraal gelegen ligt het Terreplein. Kazematten zijn gemetselde ruimtes met een aarden bovenkant om bescherming te bieden tegen bommen. Dit was in Naarden nodig, omdat het in de 17e eeuw een vestingstad was en het dus een beschermende functie moest bieden.

Een kazemat. Foto: Nederlandse Waterlinies

In de kelders van deze beschermingswerken zijn de exposities van het museum gevestigd. De collectie die in deze exposities wordt vertoond bestaat uit archeologische vondsten, prenten, hand- en vuurwapens, uitrustingsstukken en andere militaire objecten. Er zijn hiernaast twee kruitkamers, waarin vroeger het buskruit werd opgeslagen. Vandaag de dag zijn hierin videopresentaties ingericht.
Ook buiten de bouwwerken valt er genoeg te zien. Op het terrein buiten staan Napoleontische kanonnen en replica’s van militaire krachtwerktuigen. Na een dag rondgelopen te hebben kunt u uitrusten in het café die bij het museum hoort: café ‘de Cantine’, wederom gevestigd in een oude opslagruimte.

Er is nog iets speciaals aan dit museum. Het is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: een verdedigingslinie van 85 kilometer lang en drie tot vijf kilometer breed, die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. Deze Waterlinie bevat onder andere 45 forten, twee kastelen en ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten. Hiermee is het het grootste rijksmonument van Nederland en staat het op de nominatie voor de lijst van UNESCO werelderfgoed. Het Nederlands Vestingmuseum is een officieel informatiecentrum voor deze linie.

Het Nederlands Vestingmuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:30 uur tot 17:00 uur. Vooraf reserveren is niet nodig. Door de maatregelen in verband met het coronavirus zijn er voorlopig geen schuttersdagen, rondleidingen of rondvaarten. Gratis toegang voor Veteranenpashouders!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.