Museum in de kijker: Verzetsmuseum Amsterdam

In deze webserie lichten we elke keer een museum uit dat de Militaire Courant verspreidt. Na een tijd zonder bezoekers kunnen ze een steuntje in de rug wel gebruiken, maar vooral heeft elk militair museum een bijzondere collectie of rondleiding die de moeite waard is. Als je alle musea achter elkaar zet, heb je genoeg tips voor een hele vakantie plezier!

Deze keer het Verzetsmuseum Amsterdam, dat je meeneemt naar de Tweede Wereldoorlog en je laat zien wat bij ‘verzet’ kwam kijken. In de vaste tentoonstelling zie je hoe het Nederland en de stad Amsterdam verging in de oorlogsjaren. Museumgidsen kunnen aangevraagd worden voor een rondleiding, net als voor stadswandelingen.

De wisseltentoonstelling gaat in op de mode in de oorlog: ook textiel en kleding ging op de bon. Zo werden er jurken van parachutestof gemaakt en kleding en accessoires van militair materiaal, zoals patroonbanden. De tentoonstelling Mode op de bon is verlengd t/m 6 september.

In Verzetsmuseum Junior kunnen gezinnen met kinderen vanaf ca. 9 jaar samen rondlopen. In de ruimte worden de verhalen verteld van vier kinderen die elk iets anders in de oorlog hebben meegemaakt.

Topstukken
Op de website licht het Verzetsmuseum topstukken uit de collectie uit. Bijvoorbeeld dit schaakbord dat door verzetsgroep Westerweel is gebruikt:
De overwegend Joodse verzetsgroep, opgezet door de onderwijzer Joop Westerweel, helpt meer dan 150 joden uit Nederland ontsnappen. Via een ontsnappingsroute worden ze vervolgens het land uit geholpen op weg naar Palestina (bijvoorbeeld door België, Frankrijk en Spanje). De valse papieren stoppen ze in het schaakbord en halen ze tevoorschijn als ze ze nodig hebben.

Het schaakbord

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.