Museum in de kijker: Vrijheidsmuseum

In deze webserie lichten we elke keer een museum uit dat de Militaire Courant verspreidt. Na een tijd zonder bezoekers kunnen ze een steuntje in de rug wel gebruiken, maar vooral heeft elk militair museum een bijzondere collectie of rondleiding die de moeite waard is. Als je alle musea achter elkaar zet, heb je genoeg tips voor een hele vakantie plezier!

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, in de buurt van de Nederlands-Duitse grens, is een boeiend museum over de diverse aspecten van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en daarbuiten.

In de vaste expositie beleef je het boeiende Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. De Tweede Wereldoorlog krijgt vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht, in samenhang met de geschiedenis van de 20e eeuw en de actualiteit. Naast de vaste presentatie toont het museum ieder jaar een of meer tijdelijke exposities. Dit zijn eigen producties, samenwerkingsprojecten of producties van derden.

Waaloversteek, foto: Flip Franssen
Expositie Rijnlandoffensief. Foto: Flip Franssen

Inglourious Basterds, A Bridge Too Far, Zwartboek… De impact van al deze films op onze perceptie van de oorlog is groot en zoals iedere generatie de Tweede Wereldoorlog op een eigen wijze herdenkt, maakt iedere generatie zijn eigen films over de oorlog. Het Vrijheidsmuseum zet deze ontwikkeling in de schijnwerpers in de tijdelijke expositie de ‘Tweede Wereldoorlog in films’. Te zien t/m 12 januari 2021!

Maquette, foto: Flip Franssen

Daarnaast organiseert het Vrijheidsmuseum ook evenementen, zoals Fieldtrips. Je gaat dan in één middag langs enkele belangrijke plaatsen in Nederland en Duitsland. De eerstvolgende is 30 augustus. Kijk hier voor meer informatie over reserveren.

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur en zon- en feestdagen: 12.00-17.00 uur
Let op: Het is noodzakelijk om voorafgaand aan uw bezoek uw entreekaart online te kopen. Dat kan via tickets.vrijheidsmuseum.nl.

Expositie over bombardementen. Foto: Flip Franssen

www.vrijheidsmuseum.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.