Nationale Militaire Dodenherdenking in aangepaste vorm

Landmacht streamt sobere herdenking op Grebbeberg. Op maandag 4 mei 2020 vindt een aangepaste en zeer sobere Nationale Militaire Dodenherdenking plaats op Militair Ereveld De Grebbeberg te Rhenen. De krijgsmacht herdenkt daar alle militairen die sinds 10 mei 1940 waar ook ter wereld voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen, dan wel zijn omgekomen bij de uitvoering van hun dienst.

Vanwege de coronacrisis neemt het Koninklijk Huis dit jaar geen deel aan de ceremonie op de Grebbeberg, zijn geen nabestaanden aanwezig en ontbreken publiek, militaire erewacht, erecompagnie en militaire kapel. Tevens wordt afgezien van het ter plaatse laten voordragen van gedichten door scholieren.
Alleen de Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor R.J. Jeulink, de burgemeester van de gemeente Rhenen, de heer J.A. van der Pas en de vicepresident van de Oorlogsgravenstichting, generaal buiten dienst T.A. Middendorp, leggen dit jaar een krans. Als onderdeel van de herdenking spreekt Krijgsmachtsaalmoezenier Niek Nijhuis een overdenking uit.
Via NU.nl, RTV Utrecht en het Youtube-kanaal van de Koninklijke Landmacht is de sobere herdenking rechtstreeks te volgen. De uitzendingen beginnen om 19.30 uur met beelden van vorig jaar en de speciaal geschreven gedichten van Dynthe Rouleau, Tess van Laar en Sophie de Kruijf van de Cuneraschool uit Rhenen. De geplande eindtijd van de hele herdenking is 20.15 uur.
Iedereen is uitgenodigd om de herdenking te volgen via NU.nl, RTV Utrecht of het Youtube-kanaal van de Koninklijke Landmacht en gevraagd om de Grebbeberg zelf op en rond 4 mei te mijden.

Zie voor meer informatie over wat Defensie doet op 4 en 5 mei op deze pagina in de Defensiekrant.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.