Nationale Museumweek: ontdek Nederlands grootse culturele kapitaal verantwoordelijk digitaal!

Niet alleen de straten zijn verlaten, maar ook de musea zijn stil en leeg. Juist in deze tijd is elke vorm van positiviteit zeer welkom. En dus gaat de zesde editie van de Nationale Museumweek door: in verantwoorde digitale vorm en in teken van 75 jaar culturele vrijheid. Vanaf vandaag kunt u meer dan 400 pronkstukken van musea door heel het land bekijken en deelnemen aan verschillende online museumtours met als thema: “Ontdek samen – juist nu – ons échte goud. In vrijheid.”

De Nationale Museumweek laat mensen ontdekken wat voor bijzondere schatten aan kunst en erfgoed Nederland heeft. Deze week kunt u vanaf de bank nieuwe musea ontdekken en digitale workshops bijwonen. Zo kunt u de de pronkstukken van de militaire musea toch nog bewonderen!

Museum Nederlandse Cavalerie
Het pronkstuk van Museum Nederlandse Cavalerie is een bronzen sculptuur die een charge van de zware cavalerie uitbeeldt. In de 19e eeuw werd de zware cavalerie gevormd door kurassiers en dragonders. Na de Tweede Wereldoorlog werd hun rol definitief overgenomen door tanks. Begin 2012 werd de laatste tankeenheid van het Nederlandse Leger opgeheven.
www.cavaleriemuseum.nl

Nederlands Vestingmuseum
Jan van Huchtenburg werd bekend als schilder van ruiterstukken en slagvelden. Zijn schilderij over de belegering van Naarden in 1673 is waarschijnlijk gebaseerd op de belegering door stadhouder Willem.
www.vestingmuseum.nl

Fries Verzetsmuseum
Het pronkstuk van de tentoonstelling Éric Van Hove: Fenduq is een replica van het motorblok uit een Caterpillar D9 bulldozer. De bulldozer moest de infrastructuur in ontwikkelingslanden verbeteren maar werd uiteindelijk vooral bekend als militair voertuig.
www.friesverzetsmuseum.nl

Oorlogsmuseum Overloon
Bij de bevrijding van Den Bosch wordt deze koffiekan geraakt door een granaatscherf die door een ruit vliegt. Tijdens deze bevrijdingsgevechten worden zevenhonderd huizen vernield en meer dan tienduizend panden raken beschadigd. Het koffiekannetje maakt deel uit van de permanente expositie “Nederland in de Tweede Wereldoorlog”.
www.oorlogsmuseum.nl

Marechausseemuseum
Deze oranjekleurige zijden standaard van de Koninklijke Marechaussee uit 1931 is het pronkstuk van het Marechausseemuseum. Een standaard is het symbool van eensgezindheid, korpsgeest, trouw en loyaliteit dat in rangorde rechtstreeks onder Zijne Majesteit de Koning en de leden van het Koninklijk Huis staat. 
www.marechausseemuseum.nl

Nog niet uitgekeken en enthousiast geworden om nog meer collecties te bezichtigen? De Nationale Museumweek loopt t/m 26 april. Meer informatie vindt u op www.nationalemuseumweek.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.