Een langgekoesterde wens van velen is gerealiseerd: een plek waar veteranen – en desgewenst hun partner – kunnen worden begraven of hun as kan worden uitgestrooid. Een plek die recht doet aan hun inzet voor vrede en veiligheid; een plek voor nabestaanden en bezoekers, met een herdenkings- en educatiecentrum. Alles uit eerbied voor onze veteranen.
Er is met nadruk voor gekozen om de begraafplaats gelijkvormig in te richten. Dat houdt in dat alle graven worden voorzien van een uniforme grafsteen en grafbedekking. Graven met een staande steen op de veteranenbegraafplaats, een liggende steen op het aanpalende Nationaal Ereveld Loenen. In de graven kunnen urnen worden bijgezet. De as kan ook worden verstrooid op het strooiveld.
De aula in het herdenkings- en educatiecentrum heeft ruimte voor groepen van 80 personen tot 140 personen. Met speciale voorzieningen in de buitenlucht kunnen tot 500 personen een uitvaart bijwonen.
Een veteranenuitvaart gaat gepaard met de nodige etiquette en protocollen. Om die reden is gezocht naar een kennispartner en beheerder van de begraafplaats. Die heeft het bestuur gevonden in het Team Bijzondere Uitvaarten van Monuta. Dit team kent alle gangbare protocollen en de etiquette van alle soorten uitvaarten – in het bijzonder veteranenuitvaarten. Zo staat de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen garant voor een waardig afscheid van alle veteranen, met een continue kwaliteit en behoud van protocollen.

115.000 veteranen
Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Mannen en vrouwen die hebben gestreden tijdens de Tweede Wereldoorlog, in voormalig Nederlands-Indië, voormalig Nederlands Nieuw-Guinea, Korea of Libanon. Tijdens missies in Cambodja, Congo, Angola, in voormalig Joegoslavië. Of tijdens actuele operaties in Irak, Afghanistan, Mali, Zuid-Soedan, Libië of Somalië. Mannen en vrouwen van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marine én de Koninklijke Marechaussee. Militairen van alle leeftijden. Sommigen 21 of jonger, anderen de 90 al ruim gepasseerd.
Onder kameraden
Hoe meer waarde iemand hecht aan zijn of haar veteranenstatus, hoe sterker de behoefte aan saamhorigheid. Uit onderzoek blijkt ook dat veteranen behoefte hebben aan een laatste rustplaats onder kameraden. De Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen biedt veteranen deze laatste eer. Met – indien gewenst – tijdens de uitvaart gepaste aandacht voor hun militaire verleden.