Nederlandse Veteranendag op 25 juni

Nederlandse Veteranendag: een nationaal evenement waar heel Nederland de veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Sinds 2005 organiseren we op de laatste zaterdag van juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Dit jaar is het zover op 25 juni! 

Zaterdag 25 juni staat Den Haag weer bol van de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag. Na twee jaar noodgedwongen ‘corona-pauze’ is dit nationaal blijk van waardering voor alle 100.000 Nederlandse veteranen, weer helemaal terug in het centrum van Den Haag. Met een gezellig Malieveld, een fly-past en indrukwekkend defilé. Het wordt een bijzondere Veteranendag, want achttien eenheden van de krijgsmacht krijgen een zogenaamd cravate bevestigd aan hun vaandel. Een unieke blijk van waardering voor hun inzet in Afghanistan. 

Start in de Koninklijke Schouwburg 
De Nederlandse Veteranendag start om 9.30 uur met een ceremonie voor genodigden in de Koninklijke Schouwburg. Na de opening door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag drs. Jaap Smit, ontvouwt zich een muzikaal-theatraal programma met bijzondere persoonlijke verhalen van veteranen. Deze worden gecombineerd met muziek en filmbeelden. De Marinierskapel der Koninklijke Marine zorgt voor de begeleiding van zangers Karsu en trompettist Erik Vloeimans. De opening wordt afgesloten door de minister-president. 
Het programma wordt live uitgezonden door Omroep West en is te volgen op de grote schermen op het Malieveld. Daarnaast zijn delen van het programma ook te zien in de live uitzending van de NOS, later op de dag. 

Vaandelceremonie Hofvijver 
Op de Hofvijver vindt om 11.20 uur de unieke vaandelceremonie plaats. Op een ponton krijgen zestien eenheden van de Koninklijke Landmacht, het Korps Mariniers en de Koninklijke Luchtmacht een cravate bevestigd aan hun vaandels. Dit is een bijzonder blijk van waardering voor de inzet van deze achttien eenheden, de afgelopen twintig jaar, in Afghanistan. De vaandels van eenheden spelen een belangrijke rol binnen de tradities. Belangrijke krijgsverrichtingen zijn geborduurd in het vaandel en dat zal te zijner tijd ook gebeuren met hun inzet in Afghanistan. Vooruitlopend daarop krijgen ze de cravate uitgereikt. Het is een programma voor genodigden, maar ook te volgen op de grote schermen Malieveld en via een livestream. 

Defilé en fly-past 
Het defilé aan de Kneuterdijk, vanaf 13.30 uur, wordt afgenomen door Z.M. de Koning en start met een fly-past van verschillende moderne en historische toestellen. Altijd een spectaculair gezicht, zo boven het centrum van Den Haag. In totaal lopen ongeveer 3.500 militairen en veteranen mee, alle militaire orkesten, meerdere civiele orkesten en rijden moderne en historische voertuigen mee. Oudere veteranen die minder mobiel zijn, krijgen een plaats in de voertuigen. Het defilé vertrekt vanaf het Malieveld, keert daar ook weer terug en is langs de route vrij te benaderen. De NOS zendt dit deel van de dag live uit op NPO1. 

Malieveld 
Het Malieveld is open voor iedereen en ingericht zoals velen dat wel kennen. Met tenten voor de ontvangst van veteranen, historisch en modern militair materieel, veteranenverenigingen en organisaties, militaire musea en activiteiten voor de kinderen. Afghanistan is de missie die dit jaar centraal staat, vooral vanwege de bijzondere vaandelceremonie op de Hofvijver. 

Nieuw is een cultureel programma in de ‘huiskamer’ van het Malieveld, het Plazatheater. Daar zijn kleinschalige optredens, presenteren veteranen-auteurs zich, wordt de voorstelling ‘Afghanistan, een flashback’ opgevoerd en tonen kinderen hun ontwerpen van ‘veteranen-vaandels’. Kijk voor de precieze programmering op de grote borden bij het Plazatheater, vlak bij het Paviljoen Malieveld. 

Op het grote podium vinden we vanaf 15.00 uur eerst de swingende Tour of Duty band ‘Boulevard’. Om 16.00 uur neemt het nog swingender Orkest van de Koninklijke Luchtmacht het podium over voor het slotconcert, samen met Alain Clark. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.