Nieuw platform KNAK: geknakt, maar niet gebroken 

Op maandag 17 januari, dit jaar de blue Monday genoemd, werd het platform KNAK in het Nationaal Militair Museum gelanceerd. Initiatiefnemers Robin Imthorn en Renaldo Ishaak richtten het platform op om zichtbaarheid te geven aan verhalen van militairen over mentale gezondheid. ‘Praat erover, want je bent niet alleen.’  

Beiden hebben zelf PTSS en kwamen er enkele jaren geleden achter dat ze aan de slag moesten met hun mentale gezondheid – ook al was het een automatische reactie om steeds gewoon door te gaan met werk.  

Robin Imthorn is marinier en leerde in de opleiding dat ‘je emoties kunt uitschakelen. Soms is dat handig omdat er gehandeld moet worden, maar je moet ook leren emoties weer in te schakelen.’ In juni 2021 liep hij vijf marathons in vijf dagen achter elkaar om aandacht te vragen voor PTSS en geld op te halen voor stichtingen. Sinds kort werkt Imthorn bij de militaire geestelijke gezondheidszorg (MGGZ) om daar zijn ervaring in te zetten. 

Robin Imthorn

Renaldo Ishaak werkt als teamleider bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Over de presentatiedag zei hij: ‘Het is makkelijker om twintig kilometer te hardlopen dan een dag hier te staan: alles komt als prikkel bij me binnen. Ik sta de hele dag maximaal aan.’ In 2021 bracht hij het boek First responder uit, waarin hij onder meer schrijft over de aanslag tijdens Koninginnedag 2009 in Apeldoorn, waar hij als een van de eersten bij de aanslagpleger stond om eerstehulphandelingen te verrichten. 

Renaldo Ishaak

Imthorn en Ishaak realiseerden zich dat zij tweeën niet de enigen zijn met mentale problemen. Toen zij hun verhalen uitten op onder meer Instagram, kwamen er vanzelf meer verhalen van collega’s los. Omdat er blijvend aandacht voor gezondheid, schuld en schaamte, moral injury en mentale problemen moet zijn, besloten ze een platform op te richten. Vanaf nu krijgen ze vanuit Defensie alle medewerking. Militairen die zich aanmelden, krijgen het verzoek om hun verhaal voor de camera te delen. Ook het thuisfront wordt binnenkort bij het project betrokken, want zowel Imthorn als Ishaak beseft dat ze het zonder hun familie en vrienden niet hadden gered: ‘In therapieën staat vaak alleen de persoon met PTSS centraal, terwijl hij opnieuw moet leren functioneren binnen zijn omgeving waarin familie ook een rol speelt.’ 

De lezer van de Militaire Courant kan KNAK ook volgen. Op Instagram is het account @knakmoment gelanceerd, waar elke week een verhaal online komt. Steeds met de boodschap ‘Geknakt betekent niet gebroken’ en ‘Je bent niet alleen’! 

Eén gedachte over “Nieuw platform KNAK: geknakt, maar niet gebroken 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.