Nieuwe cybereenheid bij de Koninklijke Landmacht: de CEMA-compagnie

Op 8 juli is met een ceremoniƫle vlaggenoverdracht in stroe een nieuwe eenheid bij de Koninklijke Landmacht opgericht: Cyber & Electromagnetic Activities-compagnie.

De Delta-CEMA-compagnie is opgericht om de landmacht toekomstbestendig te houden in het informatiegestuurd optreden. Informatie is bepalend voor het succes van een operatie, controle hierover is een kritische succesfactor in het militaire optreden. De CEMA-compagnie draagt bij aan de informatiepositie van de landmacht door het verbeteren van de situational awareness en understanding. Het digitale landschap in een missiegebied kan in kaart worden gebracht.

Wat mede belangrijk is aan deze oprichting: er wordt meer dan elders bij de landmacht met reservisten, burgermedewerkers en flexibele schillen vanuit het bedrijfsleven gewerkt, allen met een technische achtergrond. Zij kunnen bijvoorbeeld computers van een tegenstander hacken, telefoons afluisteren of vijandelijke communicatie verstoren. De compagnie zal bovendien militairen bewuster maken hoe tegenstanders in een conflict de locatie van militaire eenheden kunnen bepalen door mobiel telefoongebruik.

De Delta-CEMA-compagnie is ondergebracht bij het Command & Control Ondersteuningscommando (C2OstCo), de Verbindingsdienst van de landmacht.

Tijdens de plechtigheid is ook een intentieverklaring getekend tussen het Joint Informatievoorziening Commando (JIVC) en het C2OstCo. Hiermee wordt de onderlinge samenwerking versterkt en overlap in kennis gebruikt.

Vlaggenoverdracht voor het nieuwe Rotterdam-monument op legerplaats Stroe

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.