NIMH: Vrouwelijke pioniers

De Tweede Wereldoorlog maakt voorzichtig de weg vrij voor vrouwen binnen de krijgsmacht. In 1944 krijgt Nederland drie vrouwenkorpsen: het Vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, het Vrouwen Hulpkorps van de Landmacht en de Marva, de Marine Vrouwenafdeling. Wie zijn deze pioniers? 

Kapitein Rutten van het Vrouwen Hulpkorps praat met burgervrouw.

In Groot-Brittannië zijn vrouwen al sinds de Eerste Wereldoorlog actief binnen vrouwenkorpsen in de krijgsmacht. Nederland is neutraal en neemt niet deel aan deze oorlog. De Tweede Wereldoorlog dwingt wel verandering af. Veel mannen zitten ondergedoken, worden opgeroepen voor de Duitse Arbeitseinsatz of vechten in geallieerde dienst.  

Ondertussen spelen vrouwen een belangrijke rol in het verzet. En ze bewijzen onmisbaar te zijn. Langzaam groeit het besef dat vrouwen ook van grote waarde kunnen zijn binnen de krijgsmacht. Door vrouwen aan te nemen voor werk achter het front worden er mannen vrijgehouden voor gewapende dienst. 

In een videoserie nemen we je mee terug naar 1944: het jaar waarin drie vrouwenkorpsen worden opgericht. De eerste vrouwen bij de krijgsmacht zijn ware pioniers. Ze schrijven geschiedenis en maken de weg vrij voor volgende generaties. Het zijn verzetsvrouwen, zoals Emmy-Rutten Broekman en Francien de Zeeuw. Of Anne van Trikt, die trouw blijft aan haar idealen en de wereld oversteekt om oorlogsslachtoffers te helpen.  

Wie zijn deze vrouwen die ondanks alle vooroordelen zélf de keuze maken om zich in te zetten voor de bevrijding? In vijf video’s vertellen we hun verhalen. Over de oorlog, vooroordelen, moed en uitdagingen. De video’s zijn te bekijken op ons YouTube-kanaal

Tekst en beeld: NIMH.  

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.