Nu verkrijgbaar: 320 Squadron pakket (3 boeken)

PROMOTIE – Nooit is er zo een complete uitgave verschenen in de Nederlandse taal over de geschiedenis van het 320e squadron van de Koninklijke Marine in de Tweede Wereldoorlog. Alle drie de delen samen bevatten ruim 900 pagina’s geschiedenis over de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor iedere verzamelaar van de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis is dit een naslagwerk van kwaliteit.

Het boek De vliegtuigen van 320 Squadron beschrijft de vliegtuigen van het 320-ste squadron tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 325 pagina’s wordt aan de van hand van vele foto’s en gedetailleerde tekeningen, de roemrijke vliegtuigen van dit squadron besproken. Aan bod komen de Fokker T VIIIw; de Avro Anson; de Hudson en de B-25 Mitchell. In overzichtelijke hoofdstukken beschrijft dhr. Geldhof de types, de geschiedenis per vliegtuig, bewapening, radar, camouflagepatronen.

In het boek De Operaties van 320 Squadron komt het personeel, de operaties, kortom het leven van de bemanning aan bod. Maar liefst 500 pagina’s telt dit boek met een ongekende hoeveelheid informatie, speciaal voor iedereen die geïnteresseerd is in dit squadron van de Koninklijke Marine. De geschiedenis van het 320e squadron wordt beschreven. Chronologisch wordt u verteld over de meidagen 1940 in Nederland; de tocht door Frankrijk via Calshot naar Zuid Wales; de konvooivluchten; de reorganisatie; konvooivluchten; gewapende verkenningsvluchten naar de Noorse kust; de acties naar het Europese vasteland; D-Day; Acties in de barre winter van 1944/45. Met een indrukwekkend voorwoord van Jacob Boom

In dit derde en laatste deel van de 320-oorlogsgeschiedenis, ‘Alle hens’ van 320 Squadron, worden speciaal de vliegende bemanning, het technisch personeel en het gronddienstpersoneel van het squadron belicht. Behalve een zo volledig mogelijk bemanningsopgave neemt in dit boek ook de Ererol een belangrijke plaats in. Voor wat betreft de lijst van uitgevoerde oorlogsvluchten per bemanningslid geven hierin vermelde aantallen soms een navrant beeld. Sommige leden van de vliegende bemanning overleefden een indrukwekkend aantal sorties. Anderen, daarentegen, moesten na slechts een luttel aantal oorlogsvluchten als vermist dan wel als gesneuveld worden opgegeven.

Nico Geldhof (1929) heeft al jarenlang een fascinatie voor de historie van de Marine Luchtvaartdienst. Sinds zijn pensionering bij Shell International is hij als vrijwillig medewerker verbonden aan het voormalige Instituut voor Maritieme Historie, dat sedert 2005 na een fusie is opgenomen in het thans geheten Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag. Dankzij de geboden faciliteiten van genoemde instellingen kon een diepgaand onderzoek naar diverse facetten uit de rijke MLD-historie worden gepleegd. De jarenlange verbintenis als vrijwilliger heeft tot nog toe geresulteerd in de publicatie van een groot aantal artikelen over de maritieme luchtvaart en de Marine Luchtvaartdienst in het bijzonder.

Nico Geldhof, De Vliegtuigen van 320 SquadronUitgeverij Geromy, 325 pagina’s (€ 42,90)

Nico Geldhof, De Operaties van 320 SquadronUitgeverij Geromy, 500 pagina’s (€ 49,90)

Nico Geldhof, ‘Alle hens’ van 320 SquadronUitgeverij Geromy, 146 pagina’s (€ 29,50)

Prijs alle drie de delen: € 119,80. Voor meer informatie, klik hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.