Nu verkrijgbaar: Breguet Atlantic

PROMOTIE – De Breguet Atlantic, ontwikkeld in de jaren ’50 als NAVO project, staat bekend als een wittenboorden vliegtuig. “Je kunt er in je zondagse pak in werken en er schoon uitstappen.” Negen toestellen waren van ’69 tot ’84 in dienst bij de Nederlandse marineluchtvaartdienst, bij het VSQ 321 op het Marine Vliegkamp Valkenburg. Martin de Boer, die dichtbij het Marine Vliegkamp Valkenburg opgroeide, neemt ons mee door de geschiedenis van dit indrukwekkende voertuig.

Zowel in nationaal als internationaal verband wordt door het VSQ 321 met de Atlantic deelgenomen aan oefeningen. Met detacheringen in voornamelijk Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en IJsland is de Nederlandse Atlantic jarenlang een bekende verschijning in het internationale luchtruim. Integenstelling tot de Neptune van VSQ 320 is de Atlantic sporadisch te zien in het Caribische gebied.

Martin de Boer (1959) is geboren en getogen in Valkenburg (Z-H). Met het marinevliegkamp in zijn achtertuin groeit hij op met de dagelijkse vliegbewegingen van de Marineluchtvaartdienst. Van jongs af aan is hij geïnteresseerd in de geschiedenis van het vliegkamp. Aan de hand van archiefonderzoek, in binnen- en buitenland, tracht hij om de vliegbewegingen vanaf het prille begin in kaart te brengen.

Martin de Boer, Breguet AtlanticUitgeverij Geromy, 128 pagina’s (€ 26,90)

Voor meer informatie, klik hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.