Nu verkrijgbaar: Dutchies in de Fleet Air Arm

PROMOTIE – In 1942 werd Nederlands-Indië ingenomen door de Japanners. Ook militair personeel werd gevangen gezet in zogenaamde Jappenkampen. Enkele tientallen vliegers wisten te ontsnappen en kwamen terecht op Engelse vliegdekschepen. Zij sloten zich aan bij de Engelse Royal Navy en speelden in de loop van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol.

Hun eerste optreden betrof een serie luchtaanvallen op het Duitse slagschip Tirpitz. Hierna volgde een reeks van luchtacties in het Middellandse Zeegebied. Vanaf begin 1945 keerde de Royal Navy terug in Zuidoost Azië en de Pacific. De Nederlandse marine jachtvliegers hebben ook hier een uitstekende prestatie geleverd! Drie van hen werden belast met het bevel over een Brits boord squadron. Na de Tweede Wereldoorlog hebben zij de basis helpen leggen bij de introductie van het carrierbedrijf binnen de Koninklijke Marine, Hun kennis van zaken, maar bovenal hun oorlogservaring bleek hierbij zeer waardevol te zijn.

Het verhaal van deze vliegers werd opgetekend door Nico Geldhof in het boek Dutchies in the Fleet Air Arm. Hij heeft al jarenlang een fascinatie voor de historie van de Marine Luchtvaartdienst. Sinds zijn pensionering bij Shell International is hij als vrijwillig medewerker verbonden aan het voormalige Instituut voor Maritieme Historie.
In het boek beschrijft hij de persoonlijke verhalen van de vliegers, maar ook de krijgshandelingen en het materieel gedetailleerd. Een aanrader voor de liefhebbers van zowel maritieme als aviatische krijgsgeschiedenis.

Nico Geldhof, Dutchies in de Fleet Air ArmUitgeverij Geromy, 276 pagina’s (€ 44,90)

Voor meer informatie, klik hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.