Nu verkrijgbaar: Een Eeuw Marineluchtvaartdienst 1917-2017

PROMOTIE – Het gebruik van vliegvoertuigen bij de marine is van essentieel belang voor verkenning, slagkracht en verdediging. Maar hoe is boven water vliegen eigenlijk anders? En wat is de geschiedenis van de dienst die zich hierin specialiseerde? In Een Eeuw Marineluchtvaartdienst, geschreven in opdracht van de Stichting Vrienden van de Traditiekamer MLD, kan de lezer zich verdiepen in dit unieke deel van de Koninklijke Marine.

Het boek is voorzien van prachtige, historische foto’s, en bevat een wetenschappelijk verantwoorde overzichtsgeschiedenis van de MLD. Daarnaast biedt het de lezer een unieke, spannende kijk achter de schermen van de MLD, door onder andere waargebeurde “sea-stories”. Daarnaast is dit werk, door de opheffing van de MLD als zelfstandig onderdeel vanwege bezuinigingsoverwegingen, waarschijnlijk de laatste geschiedschrijving van de MLD zijn vanuit het perspectief van de marine. Een echte must-have dus voor de lezer die interesse heeft in militaire luchtvaart.

De auteurs zijn allen erg ervaren binnen de marine, en bezitten relevante expertise binnen de MLD. Hieronder een kort overzicht van hun ervaring.

vlieger. Hij vloog Grumman Tracker, Breguet Atlantic en Lockheed Orion. Hij was commandant van de vliegtuigsquadrons 2 en 320 en van het Marinevliegkamp Valkenburg. In zijn laatste functie was hij tevens vlagofficier MLD.
Kapitein-luitenant ter zee b.d. A.J. van der Hout (1953) kwam in 1974 als koopvaardijofficier bij de Marine waar hij als tactical coördinator vloog op de Breguet Atlantic en Lockheed Orion. Hij vervulde vele operationele- en staffuncties. Zijn laatste functie was projectmanager van het Orion-moderniseringsprogramma.
Commandeur b.d. A. van Dijk (1951) werd in 1969 adelborst voor de zeedienst. Hij vloog Agusta Bell, Westland Wasp en Westland Lynx-helikopters en was commandant van het fregat Hr.Ms. Piet Heyn en van het Marinevliegkamp Valkenburg. In zijn laatste functie was hij tevens vlagofficier MLD.
Kapitein ter zee b.d. ir. K. Bakker (1941) kwam in 1962, na zijn opleiding tot verkeersvlieger, als dienstplichtige bij de Marine. Hij vloog op de Beechcraft en Grumman Tracker, en vervolgens op de Agusta Bell en Lynx-helikopters. Hij was commandant van vliegtuigsquadron 860. Zijn laatste functie was projectleider NH90.

Kees Leebeek, Arie van der Hout, Kees Bakker en Anne van Dijk, Een Eeuw Marineluchtvaartdienst 1917-2017, Uitgeverij Geromy, 463 pagina’s (€ 59,90)

Voor meer informatie, klik hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.