Nu verkrijgbaar: Martin PBM-5A Mariner

PROMOTIE – Dit boek van oud-marine vlieger en historicus Kees Leebeek is geschreven op basis van authentieke bronnen en interviews met nog in leven zijnde bemanningsleden die dienden in Nederlands Nieuw Guinea in de periode van 1950-1960. De primitieve omstandigheden ter plekke vormden het levensechte decor waarin het loyale en plichtsgetrouwe marinepersoneel onder vaak moeilijke omstandigheden en ver verwijderd van huis en haard met deze grote amfibische vliegboten haar bijdrage leverde aan de verdediging van Nederlands Nieuw Guinea.

In de jaren 1950-1960 werd de Martin PBM-5A Mariner door de Koninklijke Marine aangeschaft om dienst te doen in Nederlands Nieuw Guinea, specifiek gericht tegen de dreiging van Indonesische infiltraties aldaar. De keuze voor een amfibische vliegboot werd sterk beïnvloed door de daarmee te verkrijgen flexibiliteit. In de periode van 1955-1960 vonden echter ongewoon veel ongevallen plaats, waarbij niet alleen veel materiele schade (acht Mariners gingen verloren) ontstond, maar waarbij helaas ook 32 mensenlevens waren te betreuren. Het leek erop dat de keuze voor de Martin Mariner geen gelukkige keuze was geweest. Aan de hand van een aantal ernstige ongevallen, vertelt dit boek niet alleen het e c h t e verhaal over deze rampen maar geeft het ook een unieke en onthullende blik achter de schermen bij de Koninklijke Marine.

n 1967 als dienstplichtig officier ingelijfd bij de Koninklijke Marine. Daar koos hij voor een functie als vlieger/waarnemer bij de marineluchtvaartdienst. Na vele operationele vliegende plaatsingen onder meer op de Grumman S2F-Tracker, de Breguet Atlantic en de P3C Orion ging hij – na het volgen van de Hogere en Krijgskundige vorming – het bestuurlijke circuit in.Hij was commandant van de vliegtuigsquadrons 2 en 320 en later commandant van de groep maritieme patrouillevliegtuigen te Valkenburg. Zijn marine loopbaan werd in mei 2000 afgesloten in de functie van vlagofficier marineluchtvaartdienst, tevens souschef operaties van de Koninklijke Marine. Na zijn leeftijdsontslag studeerde hij geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Hij is getrouwd en heeft twee dochters en een zoon en zes kleinkinderen.

Commandeur b.d. Drs. Kees Leebeek, Martin PBM-5A MarinerUitgeverij Geromy, 232 pagina’s (€ 39,90)

Voor meer informatie, klik hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.