Nu verschenen: Militaire Courant editie juni 2019

In 2019 en 2020 vieren we dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. In deze editie staan wij daar op verschillende manieren bij stil. Zo maakten we de inwijding van de nieuwe rode baretten van de Luchtmobiele Brigade mee op de militaire begraafplaats in Oosterbeek, waar 75 jaar eerder Operatie Market Garden plaatsvond. Commandant Ron Smits, vertelt ons over de zware opleiding die hieraan vooraf ging.

De bevrijding blijkt verschillende gezichten te kennen, laat de selectie foto’s uit het archief van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) zien. Ook staan we stil bij de Veteranendag. Op 29 juni eren wij de veteranen die Nederland gediend hebben door over onze vrijheid te waken. Organisator Jan Rijken gunt ons een kijkje achter de schermen van deze bijzondere dag.

Verder besteden we aandacht aan iets anders waar we in Nederland trots op mogen zijn: het bedrijf Defenture. Zij ontwikkelden en bouwden een superieure terreinwagen voor het Korps Commandotroepen. CEO Henk van der Scheer vertelt hoe een klein bedrijf de grote multinationals te slim af was bij het binnenhalen van deze prestigieuze order. Ook reisden we af naar Curaçao om een kijkje te nemen in de kombuis van het ondersteuningsschip Zr.Ms. De Pelikaan. Daar vertelt commandant David ons over de hulp die hij in het gebied verleende tijdens orkaan Matthew in 2016. Daarnaast spreken we met Kamerlid André Bosman over de overstap van beroepsmilitair naar woordvoerder van Defensie en wonen we een gastcollege van ‘Veteraan in de Klas’ bij.

Zoals in iedere editie van de Militaire Courant besteden we weer aandacht aan boeken met militaire onderwerpen, bijvoorbeeld aan de veldheer die al duizenden jaren tot de verbeelding spreekt: Hannibal.

Kijk voor meer informatie op www.militairecourant.nl.

Bron afbeelding: Ministerie van DefensieKpl1 Tim van Rijt

11 gedachten over “Nu verschenen: Militaire Courant editie juni 2019

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.