Nu verschenen: Militaire Courant editie september 2019

Tijdens Operatie Market Garden, deze maand precies 75 jaar geleden, vochten de geallieerden voor onze vrijheid en veiligheid. Ook vandaag de dag zijn er nog veel individuen en organisaties die zich daarvoor inzetten. In deze editie van de Militaire Courant spreken wij met een aantal van hen, waaruit blijkt dat oorlog vele gezichten kent.

Zo brachten wij een bezoek aan de opleiding voor onderofficieren van het Korps Mariniers. Overal ter wereld wordt deze amfibische eenheid ingezet voor onze vrijheid. Majoor Nico, sergeant Michael en marinier Mitch vertellen ons hoe de onderofficiers worden getraind om onder grote druk en onverwachte omstandigheden het hoofd koel te kunnen houden. ‘Want tijdens een echt gevecht kijken de mannen naar de leidinggevende met de vraag: wat gaan we doen?’ aldus majoor Nico.

Ook staatssecretaris van Defensie Barbara Visser werkt mee aan het beschermen van wat ons dierbaar is. Zij vertelt ons hoe het was om deze rol op zich te nemen, en hoe zij belangrijke thema’s als veiligheid binnen Defensie wil aanpakken. Iemand die zich ook voor deze organisatie inzet, maar dan vanuit een onafhankelijke positie, is de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht. Luitenant-generaal Hans van Griensven geeft ons een kijkje achter de schermen bij dit instituut, wiens rol voor buitenstaanders vaak wat mysterieus lijkt.

Onze veiligheid in de toekomst begint al in het hier en nu, zo blijkt maar weer uit ons bezoek aan de onderzoeksorganisatie TNO. Technologie speelt in onze wereld een steeds grotere rol, en zo ook bij de krijgsmacht. Prof. dr. Adelbert Bronkhorst ligt een van de onderzoeken van TNO toe, namelijk de samenwerking tussen mens en machine. Ook het Defensie CBRN Centrum is voorbereid op de toekomst: zij richten zich specifiek op chemische, biologische, radiologische of nucleaire ongelukken. Luitenant-kolonel Broman leidt ons rond op het Nationaal Trainingscentrum in Vught.

Op de boekenpagina’s spreken we onder meer met Frank Venus van uitgeverij Geromy, die van zijn liefde voor luchtvaartboeken zijn werk maakte. En met eerste luitenant en operatieassistente Maaike Hoogewoning, die op de afgelopen Veteranendag de Witte Anjer Prijs ontving. Ten slotte blikken we terug op onze geschiedenis in een bespreking van Christ Kleps Van wereldmacht tot ‘braafste jongetje’.

Foto: Ministerie van Defensie

9 gedachten over “Nu verschenen: Militaire Courant editie september 2019

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.