Oudste veteraan (104) overleden

Paul Moerman, de oudste veteraan van Nederland, is overleden. De veteraan stierf vrijdag, een dag na zijn 104e verjaardag. Grenadier Moerman vocht mee bij de slag van Ypenburg, waar hij 12 kameraden uit dezelfde compagnie verloor. Bij de jaarlijkse Veteranendag droeg hij steevast een lijst met hun namen om zijn nek.

Drie jaar geleden sprak hij met magazine Landmacht over de Slag om Ypenburg, die hij omschreef als een ‘horrorfilm’. Opvallend genoeg loste de Leidenaar geen schot, waar hij heel blij mee was. ‘Ik kon niet onderscheiden wie Hollanders waren en wie Duitsers’, vertelde Moerman tegen de NOS. ‘Ik ben er nog altijd dankbaar voor, omdat ik me anders de rest van mijn leven had afgevraagd of ik een vader met kinderen had gedood.’

De lijst van Paul Moerman

“Op onze buik kropen we tussen de brandende gebouwen door. De granaten van onze artillerie gierden over onze hoofden. Jongens raakten in paniek. Een collega begon te gillen, werd psychotisch. Ik wist mijn kalmte te bewaren. Ik zie het als een zegen van boven dat ik mijn hoofd erbij heb kunnen houden.”

Militaire ambities had hij verder niet. ‘Ik beschouwde het als verloren tijd, zeker als een boerenjongen.’ Hij noemde zichzelf een ‘ondeugende’ militair, die zo af en toe een appèl miste. ‘Dan moest ik bij de kapitein komen, die niets geloofde van mijn smoesjes.’ Na de oorlog werd Paul Moerman makelaar en taxateur, wat hij uitoefende tot 2007.

Eén gedachte over “Oudste veteraan (104) overleden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.