Overzicht: de musea zijn weer open!

Alle musea gaan dit weekend weer open. De Militaire Courant zet op een rijtje wat voor militaire tentoonstellingen waar te zien zijn. Het is hoog tijd voor geschiedenis en cultuur snuiven!

Partners

Marechausseemuseum, Buren

Het Marechausseemuseum heeft 3 nieuwe voorstellingen geopend in 2020. Check de video voor wat voor moois en interessants je daar allemaal te zien krijgt.

Marinemuseum, Den Helder

In het Marinemuseum kun je o.a. op dit moment de interactieve tentoonstelling ‘Schip en Werf’ vinden. Leer meer over techniek bij de Marine.

Mariniersmuseum, Rotterdam

‘Meidagen 1940’ is een van de permanente voorstellingen bij het Mariniersmuseum, maar is recent helemaal vernieuwd. Het schenkt aandacht aan de belangrijke rol die de mariniers hebben gespeeld in Rotterdam, mei 1940.

Nationaal Militair Museum, Soesterberg

In de tijdelijke tentoonstelling ‘Hij of ik’ van het Nationaal Militair Museum beleef je de Tweede Wereldoorlog door de ogen van twee militairen: een Canadees en een Duitser. Een rauw, persoonlijk, en waargebeurd verhaal.

Friesland

Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden

Het Fries Verzetsmuseum heeft een nieuwe tentoonstelling met als thema ‘Vrijheid Anno Nu’. Hierin vertellen elf Friezen over wat vrijheid voor hun betekent; hoe vrij ze zich voelen om zichzelf te zijn, een religie aan te hangen of hun beroep uit te oefenen.

Kazemattenmuseum, Kornwerderzand

De beroemde kazematten van Kornwerderzand op de Afsluitdijk: het is de enige plek in Nederland waar de Duitse Blitzkrieg vastliep in de meidagen van 1940. De exposities in het museum vertellen de geschiedenis van deze bijzondere plek, beginnend met de bouw van de Afsluitdijk tot en met de Koude Oorlog.

Gelderland

Airborne Museum at Hartenstein, Oosterbeek

Bij het Airborne Museum staat de Slag om Arnhem centraal. In de bekroonde tentoonstelling ‘Airborne Experience’ doorloop je ondergronds stap voor stap het verhaal van deze historische slag in de Tweede Wereldoorlog.

Museum Bronbeek, Arnhem

De buitententoonstelling ‘Vrijheid ? Merdeka’ op het landgoed Bronbeek geeft op 15 panelen vanuit verschillende perspectieven een indringend beeld van het jaar 1945 in het voormalige Nederlands-Indië. De focus ligt op de beleving van 15 en 17 augustus 1945. Vrijheid vanuit een ander perspectief, dus.

Museum Deelen, Deelen

In de expositie ‘Bouw C.O.N.B.A. Deelen’ in het Museum Deelen krijgt de bezoeker verschillende unieke foto’s te zien van de bouw van vliegbasis Deelen. Deze werd in opdracht van de Duitsers aangelegd tijdens de bezetting, en was toentertijd een erg modern vliegveld.

Vrijheidsmuseum, Groesbeek

Het Vrijheidsmuseum heeft een nieuwe tentoonstelling: ‘De Democratiefabriek’. Het is een interactieve tentoonstelling over burgerschap, diversiteit en democratie. Grote thema’s zoals macht, conflict en vrijheid worden onderzocht d.m.v. machines en apparaten. Uiterst geschikt voor kinderen en jongeren!

Limburg

Eyewitness WOII, Beek

Bij het Eyewitness WOII Museum kun je een unieke, zeldzame collectie bekijken. Hier zie je allerlei objecten uit de Tweede Wereldoorlog, opgesteld zodat je als bezoeker ‘ooggetuige’ kunt zijn van dit deel van de Europese geschiedenis.

Noord-Brabant

Geniemuseum, Vught

In het Geniemuseum wordt aandacht besteed aan de Genie, een deel van de Landmacht. Aan de hand van verschillende thema’s wordt er een beeld gegeven van de Genie in verleden en heden. Oude uniformen, foto’s van vredesmissies, schaalmodellen en werktuigen geven van de Genietroepen een veelzijdig beeld.

Oorlogsmuseum Overloon, Overloon

Hier kun je de voorstelling ‘Kantelpunt Europa’ sinds mei bekijken. Het is een militaire tentoonstelling over de opkomst en ondergang van het Derde Rijk, die laat zien hoe de invasie euforisch begon, maar al snel op nederlaag afstevende.

Museum Bevrijdende Vleugels, Best

Bevrijdende Vleugels vertelt het verhaal van – onder meer – de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het museum ligt op een terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden. Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In de verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding, uitvoerig belicht, door middel van o.a. prachtige toestellen.

Museum De Bewogen Jaren ’39-’50, Hooge Mierde

Museum de bewogen jaren kent een gevarieerde en omvangrijke collectie van gebruiksvoorwerpen uit de W.O. II en Nederlands-Indië. Dit gaat om zowel de burger àls de militaire geschiedenis. Zo krijgt de bezoeker een indruk van hoe de oorlog was in zowel Europa als Azië, voor zowel burger als militair, door de jaren heen.

Noord-Holland

Bunker Museum, IJmuiden

In het Bunker Museum kan de bezoeker verschillende soorten bunkers bekijken, de ‘stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog’. De bunkers zijn ingericht met allerlei attributen, zodat je terug in de tijd reist.

Fort Kijkduin, Huisduinen

Fort Kijkduin is een Napoleontisch fort, waar o.a. een museum zit (maar ook een Noordzee aquarium). Hierin vind je de geschiedenis van dit historische fort en de omringende omgeving.

Nederlands Vestingsmuseum, Naarden

Bij het Nederlands Vestingsmuseum is een nieuwe tentoonstelling te zien over ‘Beleg van Naarden 1814’. De focus ligt op Pieter Gerardus van Os, een schilder die het maandenlange beleg van Naarden in de oorlog tegen Napoleon meemaakte, en op indrukwekkende wijze vastlegde. De volledige collectie is voor het eerst nu te zien in het Vestingsmuseum.

Verzetsmuseum, Amsterdam

In de nieuwe expositie ‘Wees Moedig!’ krijg je als bezoeker te zien hoe drie Amsterdammers opstonden tegen de onderdrukking van de Joden in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Februaristaking. Ontdek hoe ieder moedig was op hun eigen manier, en welke prijs zij daarvoor moesten betalen.

Overijssel

Memory Vrijheidsmuseum, Nijverdal

In het Memory Vrijheidsmuseum wordt onze hard bevochte weg naar vrijheid verteld. De unieke expositie van het Rode Kruis sluit hier naadloos op aan. Het laat zien hoe dit gevecht vandaag de dag nog steeds door gaat.

Nationaal Tinnen Figuren Museum, Ommen

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum heeft meer dan 120.000 tinnen figuren in haar collectie. Daarnaast zijn er ook nog figuurtjes van andere materialen. Deze dateren met name uit beide Wereldoorlogen, toen materiaal schaars was. Kom kijken naar middeleeuws pelgrimsinsignes, 18e eeuwse speelgoedfiguren en 19e eeuwse soldaatjes.

Utrecht

Cavaleriemuseum, Amersfoort

In het Cavaleriemuseum wordt de geschiedenis van de Nederlandse cavalerie tentoongesteld. Hier kun je de ontwikkeling zien van de uniforms, maar ook de transitie van paard tot pantser.

Museum Huis Doorn, Doorn

Na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog in 1918 vluchtte de laatste Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland, die neutraal was in de oorlog. Hij heeft tot zijn dood in Huis Doorn geleefd. De inrichting van dit huis is bewaard gebleven. Het telt 18 luxueus ingerichte vertrekken.

Museum Militaire Traditie, Driebergen-Rijsenburg

In de nieuwe tentoonstelling ‘De Militaire Dienstplicht’ van Museum Militaire Traditie doorloopt de bezoeker de geschiedenis van de militaire dienstplicht in Nederland. Daarnaast wordt de tentoonstelling ‘Vrouwenkorpsen in de Krijgsmacht’ op het moment voorbereid.

Zeeland

Bevrijdingsmuseum Zeeland, Nieuwdorp

Het Bevrijdingsmuseum Zeeland geeft het volledige verhaal van Zeeland in de Tweede Wereldoorlog weer. De Slag om de Schelde (ook bekend als Operation Vitality) staat hier centraal. Je kunt er gebruiksvoorwerpen en foto’s zien, maar daarnaast liggen er ook enkele gebouwen uit de oorlogstijd op het terrein, zoals een bunker.

Zuid-Holland

Museum 1940-1945, Dordrecht

De stad Dordrecht had een unieke strategische plek in de Tweede Wereldoorlog. Het lag bij belangrijke spoorlijnen en verkeersbruggen, en nadat het zuiden van Nederland was bevrijd, werd de stad deel van de frontlinie. In dit museum kan de bezoeker een relatief bescheiden maar unieke collectie bekijken van gebruiksvoorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

Museum De Vrijheid, Lekkerkerk

Reis terug in de tijd bij dit museum, waar de bescheiden collectie is opgesteld in verschillende scènes. Traditionele soldaten uniforms, en zelfs een gedeelte van een landingsgestel van een Canadese bommenwerper. Het museum is zeker een bezoekje waard.

Museum Engelandvaarders, Noordwijk

Beleef in dit museum het verhaal van de Engelandvaarders; Nederlanders die de Duitse bezetting ontsnapten door naar Engeland over te varen. Museum Engelandvaarders biedt een interactieve tentoonstelling over dit belangrijke deel van de Nederlandse geschiedenis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.