Waar staat het eigenlijk allemaal voor?
Deze en komende week komen er een aantal artikelen uit op de site van de Militaire Courant over LHBT+ en Defensie, ter ere van de Amsterdam Canal Pride. Het is soms lastig om bij te houden waar alle letters voor staan in LHBTQIA+. Waarom is het nu bijvoorbeeld ‘LHBT+’ en niet meer ‘homoseksuelen’? In dit artikel leg ik even kort de meest voorkomende termen uit.
Door Inge Kommeren
L staat voor… Lesbisch

‘Lesbisch’ verwijst naar vrouwen die op vrouwen vallen. De term komt van Sappho van Lesbos, een beroemde dichteres uit de Griekse oudheid die veel gedichten schreef over haar liefde voor vrouwen. De bovenstaande vlag is over het algemeen de meest gebruikte, maar er zijn ook andere ontwerpen.
H staat voor… Homoseksueel

‘Homoseksueel’ verwijst doorgaans naar mannen die op mannen vallen, maar kan ook in het algemeen verwijzen naar mensen die op hun eigen geslacht vallen. De Engelse variant, ‘gay’, kan ook als een soort parapluterm worden gebruikt. De vlag wordt ook vaak als een algemene LHBT-vlag gebruikt.
B staat voor… Biseksueel

‘Biseksueel’ betekent dat een persoon op twee of meer geslachten valt. Dit kan dus betekenen man en vrouw, maar ook man, vrouw en non-binair, of een andere combinatie hiervan. De vlag geeft dit ook weer: roze voor vrouw, blauw voor man, en paars voor een menging van beide.
T staat voor… Transgender
Transgendervlag Non-binaire vlag Agender vlag
‘Transgender’ is een term voor personen wiens geslacht niet overeenkomt met hun genderidentiteit of -expressie. Er zijn trans mannen, die als ‘vrouwelijk’ zijn geboren, en trans vrouwen, die als ‘mannelijk’ zijn geboren. Daarnaast zijn er ook mensen die zich niet thuis voelen in ‘man’ of ‘vrouw’, die zijn bijvoorbeeld non-binair of agender.
Q staat voor… Queer of Questioning
Queer is ook een parapluterm voor personen die niet onder het hoedje ‘hetero’ en/of ‘cis’ (tegenovergestelde van trans) passen. Men gebruikt het vooral om zich niet in een hokje te hoeven plaatsen.
Er zijn ook een boel mensen die nog niet zeker zijn wat hun seksualiteit of genderidentiteit is. Ze weten alleen dat ze eraan twijfelen. Voor die mensen is het ‘questioning’ of ‘twijfelend’ label toegevoegd.
I staat voor… Interseks

Intersekse personen hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Hoewel dit technisch gezien een medische aandoening is, voelen sommige intersekse mensen dit als sociale druk, en zijn van mening dat hun geslacht niet tot ‘man’ of ‘vrouw’ omgevormd hoeft te worden. Vandaar ook dat interseks deel is van de LHBT+-afkorting, alhoewel niet alle interseksen zich deel voelen van deze gemeenschap.
A staat voor… Aseksueel of Aromantisch
Aseksuele vlag Aromantische vlag
Aseksuele personen voelen geen seksuele aantrekkingskracht. Hoe dit precies voelt verschilt van persoon tot persoon: sommigen voelen afschuw tot seks, anderen zijn bereid om seks te hebben met hun partner voor diens plezier, of voelen wel seksueel verlangen maar niet in relatie tot andere mensen.
Aromantische personen voelen geen romantische aantrekkingskracht. Zij worden dus niet verliefd, terwijl aseksuelen dat wel kunnen worden, maar aromantische mensen voelen wel seksuele aantrekkingskracht. Ook hierin zit weer variatie.
Sommige mensen zijn beide, anderen identificeren zich met alleen aseksueel of aromantisch.
More to come!
Dit artikel is slechts een inleidend artikel over LHBT+. Deze en komende week komen er een aantal interviews uit met mensen die te doen hebben met LHBT+ en Defensie, zoals ervaringsdeskundigen, maar ook bestuursleden van de SHK, de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht. Hou onze website in de gaten!