Prinsjesdag: de cijfers voor Defensie

Dinsdag 15 september was het Prinsjesdag, de jaarlijkse opening van het parlementaire jaar. Traditiegetrouw wordt dan de Rijksbegroting aan het parlement gepresenteerd. Wat zijn de geplande uitgaven voor het ministerie van Defensie en welke gevolgen hebben ze?

Nadruk voor Defensie op digitalisering en duurzaamheid
Defensie investeert het komend jaar in een hoogwaardige, toekomstbestendige krijgsmacht en defensieorganisatie. De nadruk ligt op digitalisering en duurzaamheid. Aandacht is er voor groene technologie, extra cybercapaciteit, kunstmatige intelligentie en modern materieel zoals onbemande vliegtuigen.
Lees meer >>

Hieronder zie je de verdeling van de uitgaven over het jaar 2021 voor Defensie algemeen en over de krijgsmachtdelen. Klik op de knop eronder om de pdf te downloaden.

Vulling Defensie stijgt licht, uitstroom lager
Misschien ook interessant: Defensie presenteert elk halfjaar de personeelscijfers. Download hier het document:


De rapportage laat zien hoe het personeelsbestand zich het afgelopen half jaar kwantitatief ontwikkelde. Ook geeft het een eerste indruk van de invloed van het coronavirus, inclusief de werkbeleving. Dit laatste laat een aanzienlijke verbetering zien van de motivatie, tevredenheid en het vertrouwen in de toekomst. Dit komt het personeelsbehoud ten goede.
De Defensieorganisatie groeit dit jaar met 1.000 functies. Daarvan zijn er inmiddels 750 gerealiseerd. Ondanks deze groei steeg de vulling van militaire functies met 0,3% naar 79%. Op dit moment heeft Defensie 9.000 openstaande militaire functies, deels doordat de organisatie de afgelopen jaren met 6.000 functies (militair en burger) is toegenomen.
De impact van de coronacrisis is inmiddels merkbaar. De keuringen en selecties lagen een aantal weken nagenoeg stil, net als de opleidingen. Daardoor stromen minder militairen door naar de operationele eenheden. Inmiddels zijn deze processen weer opgestart. In de volgende rapportage wordt duidelijk of er in 2020 echt een achterstand is opgelopen.

Eén gedachte over “Prinsjesdag: de cijfers voor Defensie

  1. Reeds eerder heeft met name MinDef Verdeling gekozen voor kwaliteit boven kwantiteit. Drees ruilde een Divisie in omdat het kosteneffectiever zou zijn nieuwe vliegtuigen en andere delen van de kruismacht uit te rusten met een kerntaak. Verdeling leverde bv aantallen slechte Engelse tanks in omdat deze een grotere slagkracht zouden bezitten, voor de artillerie ging hetzelfde op. Beide zijn geen garantie gebleken om domme alleen op geld gebaseerde bezuinigingen in te voeren, wat de luchtmacht ven de Marine tot een farce maakte en de landmacht van Twee Legerkorpsen incl. Reserve naar een Divisie die voor haar slagkracht afhangt van een bondgenoot. Denk dat dit even genoeg is om bij stil te staan cyber Warfare lijkt aardig maar stopt ca 25 divisies niet. Zelfs ons doorzettingsvermogen bij inzet in het buitenland, op Bataljons niveau, lijkt uitgesloten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.