Recensie: Edelweiss

Gebeurtenissen uit het verleden achtervolgen een Franse vliegtuigpiloot in de Eerste Wereldoorlog als hij de confrontatie aangaat met een gevaarlijke tegenstander in de eigentijdse luchtvaartstrip Edelweiss. De trilogie uit 2012 en 2013 is in deze nieuwe, integrale uitgave herdrukt op groot formaat, waardoor het artwork extra goed tot zijn recht komt.

Door Hans Pols

Stripverhalen over de militaire luchtvaart zijn altijd al populair geweest. Generaties striplezers groeiden op met de avonturen van Buck Danny, Dan Cooper en Tanguy en Laverdure, goed gemaakte en grondig gedocumenteerde verhalen met heldhaftige piloten en spectaculaire luchtgevechten. Momenteel maakt dit genre weer een bloeiperiode door, maar in tegenstelling tot de klassiekers heeft de moderne pilotenstrip geen vaste hoofdpersoon en gaat het vaak om afgeronde verhalen in één tot drie delen. Zo’n verhaal is Edelweiss.

Deze trilogie werd gemaakt door Romain Hugault en Yann, twee van de besten in dit genre van de laatste jaren. Samen maakten ze ook de series De nachtuil en Angel Wings. Hun verhalen worden gekenmerkt door zeer gedetailleerd tekenwerk, een sterke intrige en veel aandacht voor de menselijke kant van de hoofdpersonen.

Centraal in Edelweiss staan de Franse tweelingbroers Henri en Alphonse Castillac. Het is 1917. Henri is een toppiloot in het elitecorps van de net opgerichte Franse luchtmacht. Hij heeft al heel wat overwinningen op zijn naam staan als hij te maken krijgt met een Duitse piloot wiens vliegtuig de naam ‘Edelweiss’ draagt. Hij komt echter ongeschonden uit zijn eerste confrontatie met de Edelweiss. Ondertussen komen we te weten dat Alphonse ook ooit piloot was, maar uit de luchtmacht gegooid is. Waarom? Het begint er ook steeds meer op te lijken dat de Duitse piloot persoonlijk iets tegen Henri Castillac heeft, eens te meer als hij hem uitnodigt voor een duel op grote hoogte. Henri gaat de uitdaging aan en roept de hulp in van zijn broer. Maar beide broers worden achtervolgt door een gebeurtenis uit het verleden, en daar blijkt ook de piloot van de Edelweiss iets mee te maken te hebben…

Het verhaal met veel flashbacks is knap geconstrueerd en de auteurs weten de onthulling van het mysterie vol te houden tot het einde van de trilogie. Voordat het zover is heb je kunnen genieten van een goed verhaal, waarin de vele historische feitjes niet al te nadrukkelijk verwerkt zijn, met spectaculair fotorealistisch artwork.

Yann & Romain Hugault, Edelweiss. Integraal, Uitgeverij Silvester, 144 pagina’s, A3-formaat, beperkte oplage (€ 79,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Militaire Courant editie juni 2019.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.