Reservisten
Reservisten zijn mensen die naast hun ‘normale’, civiele baan een militaire functie vervullen. Wat heeft Defensie daaraan, kun je je afvragen. Wat is de meerwaarde van meer dan vijfduizend parttimers voor de krijgsmacht?
Allereerst maken reservisten Defensie flexibeler: als de situatie het vereist, kunnen er vlug meer of minder mensen worden ingezet. Daarnaast brengt een reservist vaak een expertise met zich mee die de krijgsmacht verrijkt. Dat werkt trouwens evengoed andersom, want een reservistenfunctie kan zelf ook verrijkend zijn. Een andere manier van Defensie om expertise binnen te halen en te ontwikkelen is Defensity College. In dat programma krijgen jonge academici naast hun studie een baan, of beter gezegd een werkstudentschap, binnen Defensie.
Hoe ziet dat eruit, reservist of werkstudent zijn? De Militaire Courant sprak met Suzanne van Trijp en Jennifer Breet.
Suzanne van Trijp
Onderzoeker bij TNO en reservist/operationeel analist bij Defensie
Wat houdt je functie als operationeel analist in?
Ik werk als analist bij de staf van een Marine-eenheid, The Netherlands Maritime Force. Als die staf bijvoorbeeld een amfibische operatie plant – wat erg complex is – wordt die staf uitgebreid. Ik kom er dan bij.
Ik kijk met hen naar de plannen die we van hogerhand hebben gekregen. We moeten namelijk niet alleen mensen op een strand zetten, we moeten ook vragen: waarom moeten we dat doen? Wie of wat komt er na ons? Welke voorwaarden moeten wij scheppen voor de mensen die na ons komen?
Daarna ga ik ook meten: wat voor veranderingen zien we in het gebied waarin we werken? Komen die veranderingen door ons? Doen we de goede dingen?
Wat doe je bij TNO?
Bij TNO ben ik onderzoeker, uitsluitend op Defensie-onderwerpen. Ik heb psychologie gestudeerd en richt me vooral op de interactie tussen mens en machine. Ik help om nieuwe technologie zo te ontwikkelen dat het de militair ondersteunt in zijn werk.
Een navigatiesysteem in een auto kan bijvoorbeeld ondersteunend zijn, maar ook afleidend. Als zo’n navigatiesysteem in een militair voertuig wordt geïnstalleerd, moet het niet afleidend zijn als de militairen in een levensbedreigende situatie zijn.
Waarom ben je eigenlijk reservist?
Toen ik mijn middelbareschooldiploma haalde wilde ik al graag bij Defensie. Ik gaan kijken bij het KIM, maar dat was toen nog niet geaccrediteerd. Daarom heb ik besloten om te gaan studeren, maar Defensie bleef me trekken. Waarom, dat kan ik niet goed uitleggen.
Vrienden van me zeiden: ‘Word reservist! Maar word dan reservist bij de Landmacht,’ – want ik studeerde in Enschede en daar is bijzonder weinig Marine. In 2005 werd ik reservist en begon ik als soldaat derde klasse bij de Nationale Reserve.
Hier in Nederland mogen we van alles en dat is ontzettend fijn. Maar dat is niet overal zo. En je moet het koesteren. Daar draag ik graag aan bij.
Jennifer Breet
Masterstudent rechten en werkstudent Defensity College/juridisch medewerker Defensie Materieelorganisatie
Wat doe je als werkstudent?
Ik werk binnen het werk- studentenvormingsprogramma Defensity College. Het houdt in dat je vanuit je studieachtergrond – voor mij een rechtenachtergrond – ergens wordt geplaatst. Ik heb een werkplek bij de Defensie Materieelorganisatie (DMO), daar kwam net een leuke opdracht vrij die veel raakvlakken had met mijn master.
De opdracht heeft namelijk te maken met de nieuwe privacywet, de AVG. In het kader van die wetgeving moeten allerlei applicaties worden gecontroleerd – applicaties met persoonsgegevens die Defensie-breed worden ingezet. Het is cool om ermee bezig te zijn. Het is een stuk studie dat ik nu direct kan ervaren in de praktijk.
En omdat het werkstudentschap Defensie-breed is opgezet, worden we bij alle krijgsmachtonderdelen wel een keertje uitgenodigd voor masterclasses – ik heb meegedaan aan een wargame bij de Genie, we hebben Marinedagen gehad waarop we leiderschapstraining kregen. Die opleidingsmogelijkheden, én ook de informele activiteiten, helpen jou om jezelf te ontwikkelen.
Hoe kwam het dat je aan Defensie dacht als loopbaan?
Door de verhalen van m’n overgrootvader. Die heeft rond de Tweede Wereldoorlog en kort daarna bij de Marine gediend. Zijn verhalen en het idee van discipline spraken mij erg aan. Van huis uit ben ik dan ook echt een sportvrouw. En later kwam ik erachter dat je ook met juridische kennis terecht kon bij Defensie.
In de tijd dat ik nog wedstrijdroeier was, deed een ploeggenootje van me veel dingen bij Defensie – ze is inmiddels ook adelborst (Marinestudent – red.) – al wist ik niet precies in welk traject ze zat. Een jaar later las ik een nieuwsartikel over ‘De gaafste studentenbijbaan’ waarin twee kennissen spraken over hun werkstudentschap bij Defensie. Toen viel het kwartje. Op dezelfde dag heb ik de website bekeken en mijn sollicitatie verstuurd.
Dit artikel is eerder verschenen in de papieren editie van de Militaire Courant van juni 2018. Lees hier het verschijningsbericht.