Rusland erkent volksrepublieken in Oekraïne

Het rommelt al weken aan de grens van Oekraïne en Rusland. Er verschenen beelden van vele Russische militairen en voertuigen, die volgens president Poetin daar een grote oefening in gang zetten. Op maandagavond 21 februari werd het bericht wereldkundig gemaakt dat Rusland de door zichzelf uitgeroepen volksrepublieken Donetsk en Loehansk erkent; staatkundig gezien Oekraïens grondgebied. Verwacht wordt dat met deze stap een inval in Oekraïne dichterbij gekomen is.

In dit artikel zetten we kort de belangrijkste wetenswaardigheden op een rij.

Waarom Rusland denkt recht te hebben op Oekraïne, wordt uitgelegd in de Defensiekrant:
“Poetin heeft herhaaldelijk gezegd dat Russen en Oekraïners één volk zijn. Dat gevaarlijke uitgangspunt zou tot een verder militair conflict met het buurland kunnen leiden”, aldus De Vreij. Wanneer dat gebeurt zal Oekraïne er volgens hem alleen voor staan. “Hoewel Poetin telkens benoemt dat de NAVO een gevaar vormt voor Rusland, zal het bondgenootschap geen troepen naar de Oekraïne sturen omdat er geen officiële grondslag is. Dat de NAVO Rusland wil aanvallen is een hardnekkig vijandbeeld dat de Russen zelf hebben gecreëerd.”

Sancties
Vele westerse landen en bestuurlijke organen als de NAVO en EU kondigen sancties aan. Zo ook Nederland:

Volgens premier Rutte gaat het om “een beperkt pakket sancties”, zo zei hij in talkshow Jinek. De maatregelen zijn gericht tegen Russen die betrokken zijn bij het besluit om tot erkenning over te gaan en tegen de machtshebbers in Donetsk en Loegansk. Rutte noemde de sancties “een voorwaarschuwing” aan Poetin voor het geval hij overgaat tot een echte invasie van Oekraïne. Dan ligt er een “massief pakket sancties” klaar. Bron: NOS.

Russische ambassadeur wordt op matje geroepen, zegt Rutte
De ambassadeur van Rusland wordt op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zei premier Mark Rutte. Rusland heeft twee afvallige regio’s in Oekraïne erkend als onafhankelijk en een ‘vredesmissie’  daarheen gestuurd, de ambassadeur zal worden gezegd dat dit ‘totaal onacceptabel is’, aldus Rutte.
Volgens de minister-president valt in deze zaak Oekraïne ‘niets te verwijten’. Alle verwijten liggen volstrekt aan de kant van Rusland, voegde de premier eraan toe. Bron: RTL Nieuws

Washington verhardt toon en spreekt nu over Russische invasie
De Amerikaanse regering in Washington heeft haar toon tegenover Moskou verhard. Voor de eerste keer beschuldigt het Witte Huis de Russen openlijk ervan een nieuwe invasie in het buurland Oekraïne te zijn begonnen.
“Wij geloven dat dit, ja, het begin is van een invasie”, aldus een topfunctionaris van het Witte Huis. 
De Verenigde Staten zijn het eerste westerse land dat de Russische operaties als invasie bestempelt, aldus waarnemers. Met de stap zet het Witte Huis de deur open voor strengere sancties. Er waren al strafmaatregelen aangekondigd voor de Russische erkenning van de twee zogenoemde volksrepublieken Donetsk en Loehansk. Bron: NU.nl

Reisadvies Buitenlandse Zaken
Om veiligheidsredenen zijn vanaf 20 februari 2022 de werkzaamheden van de ambassade in Kiev tijdelijk naar het Nederlandse trefpunt in Lviv verplaatst. De kleurcode voor het hele land is ‘rood’. Reis niet naar Oekraïne. Als u in Oekraïne bent verlaat het land dan zo snel mogelijk. De veiligheidssituatie in het land is onzeker en de situatie kan heel snel slechter worden.

Reageren? Dat kan onder dit bericht en de redactie is bereikbaar via de sociale media Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn.

2 gedachten over “Rusland erkent volksrepublieken in Oekraïne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.