Rusland valt Oekraïne binnen

Rusland heeft vannacht de aanval op Oekraïne geopend. In een toespraak kondigde president Poetin aan een militaire operatie op te starten in de Donbas-regio (het oosten van Oekraïne).

Direct erna werden er explosies waargenomen in hoofdstad Kiev. Daarna volgden zes andere grote steden met luchthavens en andere infrastructuurknooppunten, waaruit afgeleid kan worden dat het Russische leger de Oekraïense infrastructuur wil controleren.
Het Russische ministerie van Defensie claimde de luchtmachtbases in handen te hebben.
Vanuit Belarus (Wit-Rusland) rijden tanks het land binnen.

Politieke leiders in andere landen beleggen spoedvergaderingen. Ook in Nederland staat een debat in de Tweede Kamer gepland en het kabinet komt ook bij elkaar om zich te beraden. De Amerikaanse president Biden heeft al aangekondigd stevig te zullen antwoorden met bondgenoten.

Kaart van Oekraïne (c) NOS

Update 11.45 uur: Twee F-35’s van de Koninklijke Luchtmacht worden vanaf vandaag ingezet voor de bescherming van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Het is de eerste keer dat Defensie de toestellen officieel inzet. De jachtvliegtuigen zijn vanaf Vliegbasis Leeuwarden vertrokken. Bron: defensie.nl

Update 14.45 uur: De Europese Unie is klaar voor de komst van Oekraïners die voor de Russische aanval op hun land op de vlucht slaan. “We zijn volledig voorbereid en ze zijn welkom”, zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. 

Update 16.30 uur: Twee F-16’s zijn zojuist opgestegen van vliegbasis Volkel. Beide toestellen zijn ingezet om het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa te beschermen. Ze wisselen de F-35’s af. Jachtvliegtuigen worden bij toerbeurt ingezet. Hiervoor zijn 8 jachtvliegtuigen beschikbaar. Bron: defensie.nl

Bronnen: NOS, nu.nl, Trouw

Eén gedachte over “Rusland valt Oekraïne binnen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.