Vanaf half augustus 1944 rukken de geallieerden in hoog tempo op door Frankrijk en België. Begin september wordt de Nederlandse grens bereikt. De geallieerde leiding besluit – op aandringen van veldmaarschalk Bernard Montgomery – tot een gewaagde actie: Operatie Market Garden.
Drie luchtlandingsdivisies worden achter de Duitse linies neergelaten om de bruggen over de grote rivieren en waterwegen tussen Eindhoven en Arnhem te ‘pakken’ (Market), terwijl tegelijkertijd grondtroepen vanaf de Belgisch-Nederlandse grens oprukken naar Arnhem (Garden). Wanneer dit ambitieuze plan lukt kunnen de geallieerden gemakkelijk doorstoten over de Veluwe, vervolgens rechtsaf slaan en Duitsland binnentrekken.
Op 17 september gaat Market Garden van start. De aanvankelijk verraste Duitsers herpakken zich snel. Zij bestoken vrijwel continu de hoofdopmarsroute en bieden ook bij Nijmegen en Arnhem felle weerstand. Uiteindelijk duurt het te lang voordat geallieerde grondeenheden door de Betuwe richting Arnhem kunnen oprukken. Het geallieerde bruggenhoofd aan de noordzijde van de brug over de Rijn in Arnhem is dan al door de Duitsers ‘opgeruimd’. Alleen bij Oosterbeek bevinden zich dan nog parachutisten. De vijandelijke overmacht is echter te groot. In de nacht van 25 op 26 september breken zij uit hun omsingelde bruggenhoofd en steken de Rijn over naar de Betuwe. Daarmee is operatie Market Garden definitief mislukt.


Tekst en beeld: NIMH
Dit artikel verscheen eerder in de Militaire Courant editie september 2019.
