Stichting Onbekende Helden: De mensen achter de organisatie

De mensen achter de organisatie die veteranen op weg helpen 

Je hebt een of meerdere missies gedraaid en besluit dat het tijd is om verder te gaan, iets anders te gaan doen. Bij het opstellen van je CV vraag je je ineens af hoe je jouw militaire opleiding, ervaring en competenties vertaalt naar civiele competenties en kwaliteiten. Tijd voor een gesprek met Ap, Klazina en Rob van de hiervoor opgerichte stichting Onbekende Helden.  

Geïnspireerd door het Amerikaanse veteranenbeleid, begon ondernemer Jasper Schoenmakers een project om ook praktische uiting te geven aan de waardering voor veteranen. Voormalig Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Lex Oostendorp en veteraan Fred Janssen waren de mede-oprichters. Het dagelijks bestuur wordt nu gevormd door Peter Lieth en Désirée Donkers. 

Waar de stichting in het begin nog vaak zelf actief op zoek moest naar werkgevers die mee wilden werken aan het project, ligt dat nu anders. Steeds meer bedrijven weten de stichting te vinden en melden zich nu zelf aan. Op de site van Onbekende Helden vind je daardoor een uitgebreid vacatureaanbod dat ook steeds beter door oud-militairen gevonden wordt. De vrijwilligers Sieto van het Meer en Carla L’Ortye houden zich actief bezig met het vacaturegedeelte van de stichting. Maar de stichting doet meer, zoals het Veteranenpasvoordeelprogramma, waarin meer dan 550 bedrijven hun erkenning en waardering voor veteranen uiten door voordeel en/of korting te bieden. 

Gepensioneerd en vanuit hun gezamenlijke defensie-achtergrond geven de (vrijwillige) trainers en coaches Ap, Klazina en Rob een tweetal workshops. Met ieder hun eigen kwaliteiten en inbreng geven ze de workshops invulling. De workshop “Wie ben ik?”, een minicoachingsreis zoals ze het zelf noemen, en de workshop “Solliciteren” duren beide drie dagen. Het zijn twee losstaande workshops. Zo is de eerste cursus gericht op het ontdekken van jezelf. In een aantal opdrachten en gesprekken leer je wat je talenten, je valkuilen, maar ook je verlangens en uitdagingen zijn.  

De cursus “Solliciteren” is misschien wat pragmatischer, maar zeker niet minder belangrijk en gaat onder andere over het schrijven van sollicitatiebrieven, een CV of jezelf presenteren. Zowel voor veteranen als voor bedrijven blijkt het namelijk vaak lastig om de militaire vaardigheden te vertalen naar civiele competenties.  

Beide workshops vinden verspreid over drie dagen plaats en bevatten veel mentaal werk. De groepen, van maximaal zes veteranen, bieden veel ruimte voor personal coaching, maar de interactie met de groep is ook essentieel. Zoals het ook cruciaal is dat de veteraan zelf voor deze cursus kiest.  ‘Meedoen omdat het van een ander moet, werkt nu eenmaal niet. Het is iets wat ze op de eerste dag aanvoelen, wanneer de cursisten en de trainers zich aan elkaar voorstellen. De tijd die ze daarvoor nemen leidt tot veel openheid, veiligheid en vaak ook emoties. ‘Die mogen er ook zijn,’ laat Ap weten, ‘wij werken niet vanuit een dossier, maar vanuit de mens. Wie staat hier voor ons en waar wil hij of zij naartoe?’ 

‘Soms raak je daarbij echt een gevoelige snaar, stuit je op iets waar wij niet voor opgeleid zijn,’ vult Rob aan. ‘Omdat we werken vanuit het Veteraneninstituut kunnen we die mensen ook vaak direct in contact brengen met de hulpinstanties die hier aanwezig zijn. Het belangrijkste woord voor groei is “HELP!” en groeien doet nu soms eenmaal pijn.’   

Om de veteranen meer inzicht te geven in zichzelf wordt er o.a. gebruik gemaakt van de  elementenvierhoek van Adriaan Hoogendijk. Ook het maken van een levenspanorama en het onderzoeken welke kwaliteiten en valkuilen iemand heeft, zijn heel bijzondere opdrachten. Vraag maar eens aan vijf mensen uit jouw omgeving om vijf kwaliteiten en een tip! ‘Natuurlijk levert dat geen dertig nieuwe inzichten op,’ legt Klazina uit, ‘maar wel een stuk bewustzijn van wat anderen in jou zien.’ 
‘Als je ziet wat het effect van zo’n opdracht is,’ knikt Rob, ‘dat wij merken dat je iets bij een ander teweegbrengt: dat is wat ons drijft, waar wij het voor doen.’

Website 
Nieuwe data voor beide workshops zijn terug te vinden op de website www.onbekendehelden.nl onder het kopje workshops. Daar vind je ook de profielen van Klazina, Rob en Ap.  

Buiten de workshops en coachingstrajecten zijn er nog een aantal vrijwilligers werkzaam bij de stichting Onbekende Helden die kortingen voor veteranen bij bedrijven bedingen. Er zijn ondertussen meer dan 550 winkels, herkenbaar aan het OH-logo, die op vertoon van je veteranenpas daadwerkelijk een korting bieden. Voordeelacties die je ook op de social media en in de Checkpoint terugvindt.   

Dit artikel verscheen eerder in de Militaire Courant, editie september 2021.  

Eén gedachte over “Stichting Onbekende Helden: De mensen achter de organisatie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.