Sunset March: Dagelijks eerbetoon aan bevrijders van Nijmegen

Op de plek waar Amerikaanse militairen in 1944 tijdens Operatie Market Garden de Waal bij Nijmegen overstaken, vindt dagelijks de Sunset March plaats. Een veteraan loopt bij het vallen van de avond over stadsbrug De Oversteek, op het ritme van de 48 lantaarnpalen die een voor een gaan branden als eerbetoon aan de 48 gesneuvelden bij de Waaloversteek. Dit eerbetoon vindt al vijf jaar lang elke dag plaats.
Bij de eerste bijzondere Sunset March in het kader van ’75 jaar vrijheid’ liep de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls (r) mee. (c) Jaleesa Derksen

De Sunset March is bedacht door Tim Ruijling, die als militair actief was in Egypte en Kroatië. Hij las in het najaar van 2014 in De Gelderlander over het lichtkunstwerk Lights Crossing op de nieuwe stadsbrug en kwam op het idee om dagelijks iemand mee te laten lopen, als levendig eerbetoon aan de Waaloversteek. ‘Ik dacht daarbij meteen aan veteranen. Enerzijds om een verbinding te leggen met andere oorlogsmissies. Anderzijds omdat je op veteranen kunt bouwen: die komen zeker opdagen en zijn altijd op tijd,’ aldus Ruijling.

Op 21 september werden de Nijmeegse burgers uitgenodigd voor een bijzondere mars. Er liepen ruim 7.500 burgers mee. (c) Elske Nissen

Dat heeft ertoe geleid dat er elke dag een ‘veteraan van de dag’ is die de Sunset March loopt. Veteranen kunnen zich via de website (http://www.sunsetmarch.nl) melden en niet-veteranen kunnen zich daarbij dagelijks aansluiten. Vanaf het begin en met name dit jaar – vanwege 75 jaar bevrijding – zijn er al veel bijzondere marsen gelopen door onder meer de gemeenteraad van Nijmegen, de opperbevelhebber van de NAVO, maar ook door buurtcomités en sportclubs uit Nijmegen en omgeving. Vanwege het vijfjarig jubileum zijn foto’s daarvan, samen met interviews en de ontstaansgeschiedenis van de Sunset March, gebundeld in een boek.

Het monument de Waaloversteek. (c) Jaleesa Derksen

Deze reportage verscheen eerder in de Militaire Courant editie december 2019.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.