Sunset March is Immaterieel Erfgoed

De Sunset March is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.

De Sunset March is een dagelijks eerbetoon in Nijmegen. Iedere avond loopt een veteraan bij zonsondergang op de brug ‘de Oversteek’ mee met het een voor een aangaan van 48 lichtmasten van de straatverlichting. Die lampen zijn het symbool voor de 48 militairen van de US 82nd Airborne die omkwamen bij de Waalcrossing van 20 september 1944. De 48 lichtmasten zijn onderdeel van het kunstwerk “Lights Crossing” een ontwerp van Atelier Veldwerk. De brug ‘de Oversteek’ is met dit kunstwerk het grootste oorlogsmonument van Europa: 988 meter lang.

Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.

Veteranen van verschillende nationaliteiten hebben de Sunset March al gelopen, vaak vergezeld door belangstellenden. Iedere veteraan is welkom om de Sunset March te lopen en kan zich aanmelden op de aanmeldpagina voor een gewenste datum. Inschrijven door belangstellenden kan achterwege blijven. Alleen de “veteraan van de dag” schrijft zich in.
Bron: https://www.sunsetmarch.nl/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.