Tentoonstelling Voorwaarts marsMUZIEK in Nationaal Militair Museum

Ter gelegenheid van 200 jaar militaire muziek in de Nederlandse krijgsmacht presenteert het Nationaal Militair Museum voor het eerst een overzichtstentoonstelling van militaire muziek. Deze wordt op maandag 14 januari in het bijzijn van Minister Ank Bijleveld van Defensie geopend.
De tentoonstelling focust op de periode 1819 tot heden en behandelt in vogelvlucht de geschiedenis van de militaire muziek vanaf de oudheid. Er is met opzet voor een thematische indeling gekozen, vertelt conservator Louis Sloos. ‘Zo kunnen we niet alleen laten zien waar militaire muziek vandaan komt, maar is er ook mogelijkheid om een aantal bijzondere aspecten uit te lichten.’ Zo wordt aandacht besteed aan antimilitarisme in Nederland vanaf de jaren zestig, dat zijn weerslag had op de Nationale Taptoe, en wordt stilgestaan bij de Herculesramp in 1996, waarbij vrijwel alle muzikanten van een Nederlands militair orkest om het leven kwamen.

Zeldzame collectie
Het Nationaal Militair Museum bezit een van de grootste collecties geluidsdragers met militaire muziek ter wereld. Dit betreft vele duizenden exemplaren uit alle windstreken, waaronder zeer zeldzame zoals een LP van de voormalige Troepenmacht in Suriname. Het overgrote deel van de collectie komt uit de nalatenschap van oud-hoofdofficier van justitie mr. R.A. Schimmel uit Den Haag. Uniek is de muziektrap, een speciaal opgenomen mars in vijf afzonderlijke groepen, die per traptrede te beluisteren zijn. Op deze manier kan de bezoeker een mars steeds rijker laten klinken.

Live optredens
De tentoonstelling ‘Voorwaarts marsMUZIEK’ zal te zien zijn tussen 15 januari en 29 september 2019. ‘Voorwaarts marsMUZIEK’ is in nauwe samenwerking met het Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht tot stand gekomen. Er worden met enige regelmaat korte live optredens door ensembles gegeven in het museum. Houd hiervoor de website in de gaten: www.nmm.nl/voorwaartsmarsmuziek

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.