Theatergroep Oostzijde speelt ‘Schrijven aan een dode?’ in Theaterschuur Linde

Op 4 mei zou Theatergroep Oostzijde, bestaande uit Wendi Koster, Janne IJmker en Richard Jansen, in Theaterschuur Linde de muziektheatervoorstelling ‘Schrijven aan een dode?’ gespeeld hebben, in samenwerking met de organisatie van Theater na de Dam. Helaas kon dat vanwege de maatregelen niet doorgaan, maar op 3 en 4 september gaat het stuk alsnog in première. Dan is het 82 jaar geleden dat ‘onze mannen’ werden gemobiliseerd om onze vrijheid te verdedigen.

Korte inhoud
Engel krijgt na de meidagen van 1940 haar man Egbert weer thuis uit krijgsgevangenschap; hij was als stukrijder betrokken bij de dodelijke gevechten rond de Grebbeberg. Hij is zichzelf niet meer, maar Engel gaat met hem evenwel door met de strijd tegen de overheerser door het verbergen van onderduikers en wapens. Als in de tweede helft van 1950 de Amerikaanse president Truman een WOIII aankondigt en er met oud en nieuw carbidschieten plaatsvindt, slaan de stoppen bij Egbert door. Hij belandt in een psychose, waarin zaken rondom de strijd bij de Grebbeberg gaandeweg akelig dichtbij komen.
De jonge Engel (Wendi) en de oudere (Janne) blikken terug op deze roerige periode, die gevolgen had voor de rest van haar leven en dat van haar gezin. Ook staat ze stil bij de andere militairen die waren opgeroepen voor de mobilisatie en de mensen die betrokken waren of zijn bij andere militaire missies.

Eigen geschiedenis
Voor Wendi en Janne is dit een heel persoonlijk verhaal; hun opa (Tiendeveen 1908) belandde, na deelname aan de gevechten bij de Grebbeberg (1940), in 1950 in een psychose, waarvan de weerslag op de familieleden merkbaar is. Dit gegeven is voor hen het uitgangspunt. Ook Richard voelt zich gegrepen door de gebeurtenissen en hij zocht tijdens het maakproces passende en soms aangrijpende muziek bij deze voorstelling.
In 1939 werden er 280.000 militairen onder de wapenen geroepen; dat is, op een bevolking van toen nog ruim 8 miljoen, 1 op de 29 inwoners. Iedereen had wel een zoon, broer, neef, vader, echtgenoot of opa die betrokken was. Nog steeds keren er soldaten met PTSS terug van hun militaire missie, in die zin is dit verhaal universeel voor de getraumatiseerde mens. Het verhaal is niet gemakkelijk, maar wel hoopvol en een ode aan de betrokkenen die vochten voor onze vrijheid.

Janne (links) en Wendi in het theaterstuk

Theaterschuur Linde
Marga Kool en Jan Veenstra hebben de deel van het ouderlijk huis van Marga omgebouwd tot een theaterschuur en geven daarmee gelegenheid aan Theater Oostzijde om te werken aan hun stuk en dat in september te uit te voeren. Kaarten à €12,50 kunt u reserveren via de site van Theaterschuur Linde,
https://theaterschuurlinde.nl/agenda/schrijven-aan-een-dode of mail naar info@theaterschuurlinde.nl

Als u meer informatie over deze voorstelling wilt: mail of bel met Richard Jansen, theateroostzijde@gmail.com / 06 5343 0307.

Wendi Koster (links) en Janne IJmker

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.