In de beeldbank van het NIMH, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, is sinds kort een bijzondere collectie persoonskaarten en foto’s van het Vrouwen Hulpkorps te zien.
Het in 1944 in Groot-Brittannië opgerichte Vrouwen Hulpkorps (VHK) leverde humanitaire hulp tijdens de bevrijding van Nederland. In het spoor van de geallieerde opmars maakte het VHK eind oktober 1944 de oversteek naar het Europese vasteland. De vrouwelijke militairen waren onder meer betrokken bij de voedselvoorziening en het begeleiden van evacuaties. Gedurende de hongerwinter ondersteunde het VHK talloze kindertransporten. Tweeduizend ondervoede kinderen uit Zuid-Nederland kregen de kans om in Groot-Brittannië te herstellen van de hongersnood.
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) ontving in 2018 een bijzondere schenking van Emma Staf, die van 1954 tot 1989 bij de Koninklijke Landmacht diende. Deze schenking bevat onder meer bijna 350 militaire persoonskaarten van het VHK. Het betreft de eerste vrouwen die in 1944 dienst namen bij het korps. Diverse persoonsgegevens, zoals naam, geboortedatum en geboorteplaats, maar ook opleidingsniveau en burgerlijke staat, staan op de kaarten vermeld. Bovendien bevat een deel van de persoonskaarten unieke militaire pasfoto’s. De registratiekaarten zijn gedigitaliseerd en zijn vanaf eind maart digitaal toegankelijk op http://www.archieven.nl. De bijzondere portretten van de vrouwelijke militairen zijn vanaf dat moment ook te zien op de beeldbank van het NIMH.
Tekst en beeld: NIMH

Groot-Brittannië
