Veertig WO2-veteranen delen herinneringen aan (on)vrijheid in nieuwe verhalenbundel

Van het Veteraneninstituut kregen we het volgende bericht over een boek met Tweede Wereldoorlog-veteranen.

Vijf veteranen en minister van Defensie, Ank Bijleveld, ontvangen eerste exemplaren

Op donderdag 22 oktober verschijnt het boek ‘Militaire Ooggetuigen. 75 jaar bevrijd: herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europa en Azië. In het boek vertellen Tweede Wereldoorlog-veteranen over hun herinneringen aan de bevrijding 75 jaar geleden. Vijf van deze veteranen en de minister van Defensie, Ank Bijleveld, ontvangen persoonlijk de eerste exemplaren van het boek. Op basis van interviews uit de ‘Interviewcollectie Nederlandse Veteranen van het Veteraneninstituut’ tekenden de auteurs Jeoffrey van Woensel en Marjolein van der Werf de unieke verhalen van veertig Tweede Wereldoorlog-veteranen op. 

De verhalen nemen de lezer mee van de landingen op de stranden in Normandië in juni 1944 tot de bevrijding van krijgsgevangenkampen in Japan in augustus 1945. Het boek is rijkelijk geïllustreerd, met niet eerder gepubliceerde afbeeldingen, en geeft een inkijk in de avontuurlijke en spannende, maar vaak ook heftige en indrukwekkende ervaringen van de veteranen. Elke veteraan was op geheel eigen wijze betrokken bij de bevrijding van Europa en Azië: als verzetsstrijder, als militair of als krijgsgevangene. De veteranen raakten vaak op jonge leeftijd betrokken bij de strijd en blikken terug op hun bijdrage aan het herwinnen van onze vrijheid. Hun persoonlijke verhalen voegen een extra dimensie toe aan onze kennis over de Tweede Wereldoorlog in Europa en Azië.

Live te volgen ‘Roadtrip’
Op donderdag 22 oktober gaan de auteurs langs bij vijf Tweede Wereldoorlog-veteranen die in het boek aan het woord komen. Zij overhandigen de veteranen persoonlijk – en coronaproof – een exemplaar van het boek. Als afsluiting van de dag krijgt ook de minister van Defensie, Ank Bijleveld, een exemplaar uitgereikt. Deze bijzondere ontmoetingen zijn de hele dag via de social mediakanalen van het Veteraneninstituut te volgen (Twitter, Instagram, Facebook).

Titel:              Militaire Ooggetuigen. 75 jaar bevrijd: Herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europa en Azië
Lancering:    donderdag 22 oktober 2020
Auteurs:        Jeoffrey van Woensel en Marjolein van der Werf
Uitgever:       Flying Pencil NL B.V., Utrecht ( http://www.flyingpencil.nl )
Omvang:       272 pagina’s, geïllustreerd, gebonden, hardcover, kleur, 17x24cm
ISBN:             978-90-818702-9-0
Prijs:              € 25,95

Schrijvers Jeoffrey van Woensel en Marjolein van der Werf zijn historici bij het Kennis- en Onderzoekscentrum van het Veteraneninstituut en beheren de ‘Interviewcollectie Nederlandse Veteranen’ (ICNV).
Het boek is te bestellen via uitgeverij Flying Pencil (www.flyingpencil.nl).

Eén gedachte over “Veertig WO2-veteranen delen herinneringen aan (on)vrijheid in nieuwe verhalenbundel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.