Veteranendag 2019: een warme ontmoeting met veteranenauteurs

De vijftiende Nederlandse Veteranendag was een bijzondere editie: vol warme ontmoetingen, goede gesprekken en heel veel flesjes water. Prachtig om te zien dat militairen en burgers, jong en oud, de hitte trotseerden om onze veteranen te eren.

De Militaire Courant was erbij in het Plazatheater op het Malieveld, samen met tien auteurs die militaire boeken presenteerden. Naast ons in de grote tent bevonden zich ook nog stands met militaire snuisterijen en kunstwerken, en achterin werd er op een podium muziek en cabaret gemaakt. Al vanaf de vroege ochtend kwamen bezoekers een kijkje nemen. Bij het uitdelen van de Militaire Courant kwamen vaak bijzondere verhalen naar boven: de één was zelf veteraan, de ander was pas net begonnen aan een opleiding bij Defensie, weer een ander had een kleindochter die erover dacht om bij de Luchtmacht te gaan… Kortom, een divers publiek.

Ook de auteurs die hun boeken presenteerden hebben deze dag als heel waardevol ervaren. Het directe contact met de mensen en hun oprechte interesse leidden tot mooie gesprekken. Onder hen waren Ivo Recourt met zijn boek Soldatenbloed, Natasza Tardio met haar biografie van Francien de Zeeuw, de eerste vrouwelijke militair, en Claire Felicie met haar fotoboeken over militairen en veteranen. Stripjournalist Jules Calis maakte zelfs ter plekke tekeningen en ook Gerard van der Lee trok de aandacht met zijn cartoons uit Onze Jan in Indië, getekend bovendien.

De auteurs Esmeralda Kleinreesink en Maaike Hoogewoning waren wat later, omdat zij die ochtend bij de ceremonie in de Ridderzaal aanwezig waren. Hoogewoning, die onlangs de Witte Anjerprijs heeft gekregen, werd daar speciaal genoemd door vicepremier De Jonge: “Maaike is als operatiekamer-assistent vier keer op missie geweest. Ze stond onder andere in operatiekamers in Kandahar, Afghanistan. Op hun operatietafels zien Maaike en haar collega’s regelmatig de nachtmerrie van elke militair voorbij trekken.”

Al met al een mooie dag, die het trotseren van de warmte meer dan waard was!

www.veteranendag.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.