Veteranendag 24 juni 2023: Eerbetoon en herdenking van 115.000 veteranen

De negentiende editie van de Nederlandse Veteranendag wordt op zaterdag 24 juni gehouden. Veteranendag is de officiële herdenking van – en eerbetoon aan – de inmiddels meer dan 115.000 veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Op de laatste zaterdag van juni vindt in Den Haag het Nationaal Defilé plaats, met een parade van legervoertuigen en een vliegshow. Ook is er aandacht voor veteranenauteurs die vertellen over hun ervaringen en de boeken die zie hierover geschreven hebben.

Als opwarmer voor de Veteranendag springen op vrijdag 23 juni rond 13.00 meerdere parachutisten af boven de Hofvijver om vervolgens te landen in het water. Een bijzonder gezicht.

Zaterdag 24 juni wordt voor de 19e keer de Nederlandse Veteranendag in Den Haag georganiseerd. De grote jaarlijkse ‘bedankdag’ voor alle ruim 100.000 Nederlandse veteranen. Oud, jong, man, vrouw, ingezet in dienst van de vrede, waar ook ter wereld. De ceremoniële opening vindt, mede vanwege de verbouwing van het Binnenhof, net als vorige jaren plaats in de Koninklijke Schouwburg. Ook het afnemen van het defilé door Z.M. de Koning blijft op de bekende plek, de Kneuterdijk. Maar, anders dan vorige jaren, wordt de medaille-uitreiking georganiseerd op het Lange Voorhout, voor museum Escher, en niet op een ponton op de Hofvijver.

Het Malieveld blijft het centrale punt van de dag. Van de opvang van alle veteranen in de vroege ochtend en het samenstellen van het defilé rond de lunch tot het afsluitende feest met live muziek en natuurlijk een hapje, drankje etc.

Defilé
De hele dag – van negen tot vijf – is het Malieveld ‘open’. Om wat te eten, te drinken of te luisteren naar het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, de Booming Piano’s en de Veteranen Top 50.

Nieuw is de verbeterde intocht van het defilé op het Malieveld. Bijna vierduizend veteranen en militairen worden gevolgd door historische en moderne legervoertuigen. Het defilé wordt afgenomen door Zijne Majesteit de Koning. Boven de veteranen vliegen historische en moderne vliegtuigen een luchtdefilé. Nergens in Nederland is zo’n combinatie te zien van veteranen uit alle missies, militairen van de hele krijgsmacht, civiele en militaire muziekkorpsen en legervoertuigen, historische en moderne. Ook veteranen die nu werken bij de politie, de douane, de Nederlandse Spoorwegen of Dienst Justitiële Inrichtingen, lopen mee. De detachementen komen daarna niet zomaar binnen, om vervolgens ergens in of bij een tent ‘te verdwijnen’, maar worden echt onthaald en welkom geheten op het centrale deel van het veld. Dat wordt zo gebouwd dat er een soort plein ontstaat, een gezellige ambiance met terrassen. Eric Corton presenteert daar het defilé, afgewisseld met muziek van verschillende bands en orkesten, gebracht vanaf twee podia.

In totaal worden ongeveer 80.000 bezoekers verwacht, waaronder veel veteranen met hun begeleiding.

Plazatheater
Het Plazatheater, de huiskamer van het Malieveld met bijbehorend terras, komt wat meer centraal te staan, vergeleken met eerdere jaren. In de tent weer de veteranen-auteurs met hun boeken en een studio waar podcasts worden opgenomen. Daarnaast een indrukwekkende installatie waar alle medailles die de kinderen van de kidswedstrijd 2023 hebben gemaakt, te zien zijn. In en bij het Plazatheater worden vegetarische snacks aangeboden vanuit een foodtruck van de ECHOS Oirschot.

Ga in gesprek met veteranenauteurs

De volgende veteranenauteurs zullen aanwezig zijn tijdens Veteranendag:

Arnold Jansen op de Haar boek: Schurft

Edwin Eekhof boek: Cambo II

Ivo Recourt boek: Politiehart

Maaike Hoogewoning boek: Oorlog in de operatiekamer

Michiel van der Pols boek: Afhangen

Niels Roelen boek: Sporen

Renaldo Ishaak boek: First responder

Siebe Postma boek: Topi Merah

Daarnaast zijn er nog veel boeken te zien en te kopen die iets met veteranen te maken hebben.

Muziek
Muziek is er natuurlijk ook, te beginnen bij de intocht van het defilé in het midden van het Malieveld. Op twee podia spelen dan afwisselend de ‘Tour of Duty band Boulevard’ en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Na de intocht van het defilé, neemt het orkest van de Koninklijke Marechaussee het podium over voor het afsluitende concert tot 17.00 uur.

Meekijken?
Op vrijdag 23 juni zendt Omroep Max het programma ‘Ode aan onze Veteranen’ live uit vanaf het Malieveld op NPO1 om 17.10 uur. Zaterdag 24 juni doet de NOS live verslag van het defilé zo tussen 13.00 en 14.00 uur op NPO 1 of NPO 2. En in de vroege avond zenden ze een samenvatting van de dag uit.

Dagprogramma 24 juni 2023
09.00-17.30 uur: Malieveld open
12.00 uur: aankomst 250 veteranen motorrijders op het Malieveld
13.00 uur: start defilé aan de Kneuterdijk
13.05 uur: vliegshow boven Hofvijver
13.50 uur: intocht defilé op het Malieveld
14.30-17.00 uur: muziek op podium Malieveld

Veteranendag: een traditie
De ‘Nederlandse Veteranendag’ is in 2005 ingesteld door het Ministerie van Defensie en is een eerbetoon aan ruim 115.000 Nederlandse veteranen. Het merendeel is ex-militair en ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in Nederlands-Indië, Korea of voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Snel groeiende is de groep jonge veteranen die hebben deelgenomen aan vredesmissies zoals in Libanon, Cambodja, op de Balkan, Irak en Afghanistan. De datum van 29 juni was in eerste instantie gekozen als eerbetoon aan (en op de geboortedag van) Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden, geboren 29 juni 1911 en overleden 1 december 2004. Vanaf 2009 wordt de dag op de laatste zaterdag van juni gehouden.

Foto’s: Nederlandse Veteranendag


Dit bericht verscheen eerder in de Militaire Courant van juni 2023.

De Militaire Courant is mede mogelijk gemaakt door Noventas verzekeringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.