Veteranenlandgoed Vrijland

Toen de Militaire Courant werd uitgenodigd op landgoed ‘Vrijland’ wisten we niet wat we moesten verwachten. Toch raakten we na een vriendelijke ontvangst al snel onder de indruk van de prachtige verhalen die Driekus Heij, oud-commandant van een onderzeeboot en sinds 2011 voorzitter van de stichting van het landgoed, te vertellen had. De stichting die het landgoed beheert, is in 1992 opgericht en Driekus Heij is pas de tweede voorzitter. Toen we aankwamen, sprak hij over ontmoetingen met, toen nog, Koningin Beatrix tot anekdotes uit zijn militaire carrière. Als hij spreekt, blijkt uit alles de passie voor Defensie en met name veteranen. Dat is terug te zien op landgoed ‘Vrijland’, dat is opgericht om de maatschappelijke erkenning voor veteranen te vergroten.  

Plein van de Grondwet en de Krijgsmacht

Op het landgoed is een stuk bos ingericht waar de as van veteranen, (ex-)militairen en hun directe relaties kan worden verstrooid. Ook is er een wandelroute, waar je tijdens het wandelen regelmatig een rotonde met informatieve borden tegenkomt. Deze wandelroute is bedoeld om begrip en waardering op te wekken voor de uitgezonden militairen. Op het terrein zijn ook twee oude Duitse bunkers terug te vinden, inclusief de weg die daarbij hoorde. Verder vind je er het Justeerplateau uit Duitse tijd, waar de magnetische kompassen van de jachtvliegtuigen werden geijkt. Beiden zijn vrijwel intact. 

Het landgoed ligt naast vliegbasis Deelen en in de buurt van de Oranjekazerne, wat voor een nauwe samenwerking met Defensie zorgt. Verschillende legeronderdelen oefenen regelmatig in de bossen van het landgoed, waarmee ze ook helpen om de bossen netjes te houden. Zo oefent de Genie-eenheid met wegenbouw, wat ook het bos weer ten goede komt. Ook is er een samenwerking met praktijkscholen in de omgeving. 

Het hek scheidt de terreinen van het landgoed en de vliegbasis. Op de voorgrond het Justeerplateau.

Veteranenlandgoed Vrijland is dus zeker het bezoeken waard en uitermate geschikt voor een lange wandeltocht door het bos. Neem bij je bezoek vooral de tijd om de borden te lezen en van de natuur te genieten! 

In de september 2021-editie van de Militaire Courant vind je meer terug over dit landgoed. 

Plattegrond van het wandelterrein

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.