Voorproefje: recept van een marinekok

Zin in een bijzondere kerst- of wintermaaltijd, maar weet je niet goed waar je aan moet denken? Dit recept van de kok van marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën helpt je op weg. Eet smakelijk!

Onglet met parmezaanfriet en salsa verde
Onglet is een vrij zeldzaam stuk vlees, want elke koe heeft maar één (kleine) onglet. Wij eten deze klassieker uit de Franse bistrokeuken het liefst met friet (mét parmezaan!) en fris-kruidige salsa verde.

Ingrediënten
    1 el rozemarijnnaaldjes fijngesneden
    2 tenen knoflook fijngesneden
    200 ml olijfolie
    1 kg longhaas*
    zonnebloemolie om in te frituren
    600 g friet zelfgemaakt of uit het vriesvak**
    80 g parmezaanse kaas vers geraspt
    geroosterde trostomaatjes voor erbij

Voor de salsa verde
    1 el kappertjes afgespoeld en uitgelekt
    3 ansjovisfilets in olie uitgelekt
    1 el dijonmosterd
    20 g muntblaadjes
    20 g platte peterselieblaadjes
    40 g basilicumblaadjes + extra voor garneren
    2 el citroensap of rodewijnazijn

Instructies:
Meng de rozemarijn, de helft van de knoflook en 2 el olijfolie in een kom. Breng op smaak met zout en peper en bestrijk de longhaas ermee. Dek af en marineer minstens 15 min.
Meng voor de salsa verde de kappertjes, ansjovis, mosterd en de rest van de knoflook goed in een kleine keukenmachine en laat de machine draaien. Voeg de kruiden, citroensap en de overige 160 ml olijfolie toe en maal tot een pasta. Zet weg.
Verhit een grillpan voor op hoog vuur of steek de barbecue aan. Gril het vlees 5 min. per kant voor medium rare of naar wens langer (let op, longhaas kan erg taai worden als je het te lang grilt). Neem van het vuur en laat 10 min. onder aluminiumfolie rusten.
Vul intussen een grote pan voor de helft met de zonnebloemolie en verhit het voor op 190.C (een blokje brood bakt hier in 30 sec. goudbruin in). Frituur de friet goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier en schep ze om met de parmezaanse kaas. Snijd de steaks in dunne plakjes en schep de salsa verde erover. Serveer met de friet, tomaatjes en extra basilicumblaadjes.

Voorbeeld van salsa verde door Jamie Oliver

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.