Week 10 nieuwsoverzicht – Luchtmacht wil opheldering van OM dat bombardement Irak ‘moord’ noemt

HEEFT U HET NIEUWS VAN DE AFGELOPEN WEEK GEMIST? DE MILITAIRE COURANT HEEFT DE HIGHLIGHTS VAN WEEK 10 VOOR U OP EEN RIJTJE GEZET.
Maandag 2 maart

Unieke oude beelden van platgegooid Bezuidenhout: ‘Het is net Aleppo’
‘Het is een verwoesting die on-Nederlands is’, zegt gemeentearchivaris Ellen van der Waerden. Ze kijkt naar de beelden die in juni 1945 door een Amerikaanse militair gefilmd zijn van de puinhopen in de Haagse wijk Bezuidenhout. ‘Het is net Aleppo. Je kunt je eigenlijk niet voorstellen dat dat gebied zoiets is aangedaan.’
Lees verder >>

Dinsdag 3 maart

Peter (38) heeft het zwaar na Afghanistan: ‘Als ik mijn kinderen naar de crèche breng ben ik al moe’
Een flink deel van de Afghanistan-veteranen is ontevreden over de nazorg die destijds door Defensie is geboden. Omdat veel problemen pas jaren ná de uitzending aan het licht komen, blijkt het belangrijk ze later en langer in het vizier te houden. Zo blijkt uit onderzoek van het Veteraneninstituut in opdracht van het ministerie van Defensie onder 26.000 Nederlandse militairen. 
Lees verder >>

Woensdag 4 maart

Luchtmacht wil opheldering van OM dat bombardement Irak ‘moord’ noemt
De hoogste generaal van de luchtmacht, Dennis Luyt, wil opheldering van het Openbare Ministerie waarom ze een bombardement in Irak bestempelen als ‘moord’. Denk-kamerleden noemden dat ook zo in een debat vorig jaar november en worden daarvoor nu niet vervolgd nadat 3500 militairen aangifte deden.
Lees verder >>

Donderdag 5 maart

Zeeland wil minimaal 50 miljoen euro voor wegblijven kazerne Vlissingen
Er moet passende compensatie komen voor Zeeland nu de marinierskazerne niet naar Vlissingen verhuist. Daar waren alle partijen het woensdag over eens tijdens een extra vergadering van de Provinciale Staten.
Lees verder >>

Eén gedachte over “Week 10 nieuwsoverzicht – Luchtmacht wil opheldering van OM dat bombardement Irak ‘moord’ noemt

 1. De onschuldige (?) slachtoffers waarachter IS zich verschuilde zijn zeer betreurenswaardig en ik geloof geen moment dat er ook maar één Nederlandse militair bestaat, die dat opzettelijk had willen veroorzaken.

  En prima als het OM door rechtspraak vastgesteld wil hebben of de KLu hier al dan niet verwijtbare (!) schuld aan had. Dat kan, al was het maar in het belang der wet en duidelijkheid. Maar kom zeg: een aanklacht wegens moord? Buiten iedere proportie en een onnodig affront.

  Tijd dat de Officieren van Justitie eens van de wetboeken en de jurisprudentie opkijken en u zich eens onder Nederlandse militairen in een reële oorlog te begeven. Want hier bezondigt u zich aan verwijtbare onwetendheid en regelrechte schoffering van mensen, die met gevaar voor eigen leven probeerden een eind te maken aan het terreurbewind van IS/Daesh.

  Herinnert u zich het lot van de neergehaalde Jordaanse F-16 vlieger? Levend verbrand en dat voor de camera. Sleep die daders eens voor het gerecht. Of de laffe ‘strijders’ die zich verschuilden tussen burgers en die zodoende tot onvrijwillige doelwitten maakten. Dezelfde strijders die moordend, plunderend door steden als Mosul, Kirkuk en dergelijke trokken en vrouwen verkrachtten en die kinderen en ouderen vermoordden.

  Ik vind een ‘onafhankelijk’ OM uitstekend, maar hier gebeurt iets dat broodnodig moet worden rechtgezet. Ik hoop dat de minister van Defensie zich hierin ook uitspreekt en desnoods de landsadvocaat inschakelt om dit losgeslagen OM van repliek te dienen. Sterker: ik hoop dat de rechter het OM een fikse veeg uit de pan geeft en de minister van Justitie een bezem aanreikt, om binnen het OM de trap van bovenaf eens grondig schoon te vegen.

  Daar moet meteen bij worden gezegd dat OM en rechtspraak al jaren te lijden hebben onder ingrijpende bezuinigingen, politieke en publieke inmenging met navenante kaalslag, o.a. op gebied van kwaliteit en continuïteit. Daar zou dit zo maar eens één van de gevolgen van kunnen zijn.

  Maar dan nog is dat geen excuus voor deze overtrokken aanklacht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.