Wees Moedig!

Vandaag is de Februaristaking 80 jaar geleden en het Verzetsmuseum besteedt daar op een bijzondere manier aandacht aan. Op 24 februari gaat er namelijk een virtuele tentoonstelling van start. Een week eerder was er een podcast, zodat het verhaal van de Februaristaking ook auditief beleefd kan worden.

De Dokwerker

Op 25 en 26 februari 1941 begon de staking in Amsterdam en spreidde zich al snel uit naar meerdere steden in Nederland. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter. Aanleiding voor de staking waren de eerste razzia’s in Amsterdam, waarbij honderden Joodse mannen waren opgepakt. De staking was het enige openlijke en massale protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. De Duitsers grepen genadeloos in. Er vielen negen doden en 24 zwaargewonden, terwijl er ook talloze stakers werden opgepakt. Het bekende monument De Dokwerker in Amsterdam is een fysieke herinnering aan deze staking.


In de tentoonstelling Wees Moedig! van het Verzetsmuseum ontdek je welke rollen stakers Willem, Coba en Joop speelden bij de Februaristaking, hoe ze hun overtuiging in de praktijk brachten en welke gevolgen dat had. Er zijn persoonlijke stukken van de stakers te zien en in de podcast worden hun kinderen en kleinkinderen aan het woord gelaten. Omdat de tentoonstelling niet fysiek bezocht kan worden, kun je via de website (www.Verzetsmuseum.org) het museum online bezoeken. Bezoekers kunnen virtueel door de tentoonstelling heen lopen, waar museumstukken ondersteund worden door audio- en videofragmenten. De ervaring van een museumbezoek, maar dan vanuit de luie stoel!

De drie Februaristakers die ‘aan het woord’ komen
Staakpamflet getypt door Coba

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.